kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Beni bile ADD'yi savunmak zorunda bıraktınız

Son iki yılda Atatürkçü Düşünce Derneği'ni ( ADD ) defalarca eleştirdim. Çünkü başkanları, emekli orgeneral Şener Eruygur darbe heveslisi bir kişiydi. Derneği bu emele ulaşmak için kullanıyordu.
Geçenlerde ADD'nin düzenlediği bir miting hakkında savcılığın soruşturma açtığını öğrendik.
Olay şu: 19 Temmuz günü, Ergenekon soruşturmasını protesto etmek için ADD'nin düzenlediği mitinge katılan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) sempatizanları, Atatürk ve Lenin'i birlikte gösteren bir pankart açmışlar.
( Not: Ben bu pankarta bir başka açıdan gülmüştüm. Yaz sıcağında "kalpaklı" insanları gösteren bir pankart çok tuhafıma gitmişti!)
Fotoğrafların üst kısmında, " Antiemperyalist Birinci Kurtuluş Savaşımızın Önderi ve En Büyük Müttefiki " yazan pankart yüzünden ADD ve HKP hakkında dava açılmış.
Niye? Çünkü bu durum, 5816 sayılı " Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna Muhalefet " suçuna girebilirmiş.
Ben elbette savcının işine karışacak değilim. Ancak birkaç noktaya değinmek isterim.
Öncelikle şunu belirteyim: Pankartın ve onu taşıyanların sahip olduğu ideolojiye karşıyım. Kemalizm de, Leninizm de bana çok uzak fikir kümeleri.
Ancak şunu anlayamıyorum: Atatürk ile Lenin'in bir arada anılması niye suç olsun?
(Eğer "kanun böyle" diyorsanız; bilelim ki o kanun yanlış! Değiştirilmesi gerekir)
Olayda iki temel gariplik var:
1) Demokrasilerde insanlar düşüncelerini ortaya koyar. Niye onları fikirlerini gizlemeye, yani " takiye " yapmaya zorluyoruz? Konuşsunlar ki bilelim.
2) Şunu da net olarak söyleyelim: Eğer Sovyetler Birliği'nin yardımı olmasaydı Kurtuluş Savaşı kazanılamazdı. Başta Lenin olmak üzere Sovyet yönetimi, Milli Mücadele döneminde Ankara hükümetine yüklü miktarda para ve silah vermiştir.
Sovyetler ile iyi ilişkiler daha sonra da devam etti. Mesela 1928'den 2008'e, tam 80 yıldır Taksim Atatürk Anıtı'nda yer alan iki Sovyet generali alanı süzmekte.
Atatürk anıtına Sovyet generali koyuyorsun ama Atatürk ile Lenin'in resimlerini pankartta bir araya getirilmesine izin vermiyorsun. Olacak iş mi?
Şu hale bakın: ADD ve HKP lehine yazmak zorunda kaldım. Türkiye işte böyle bir ülke!