kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rüşvet de vergiden düşüyormuş!

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 20.11.2008 10:56
Güncelleme : 20.11.2008 17:14
Yeni Haber
Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ilginç bir soruyu akıllara getirdi. Tebliğ'de, " Rüşvet ve rüşvetle ilgili her türlü gider, vergiye tabi ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmayacak" hükmü yer aldı. Bu ister istemez, "Şimdiye kadar rüşvet, gider olarak gösterilebiliyor muydu" sorularını da beraberinde getirdi.

Maliye Bakanlığının bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine göre, kanunen yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesiyle ilgili gider niteliğinde sayılmadığından, bunların gelir ve kurum kazancından indirilmesi mümkün olmayacak. Bu çerçevede, rüşvet ve rüşvetle ilgili giderler de, ticari kazançtan düşürülemeyecek.

Tebliğin Ar-Ge indirimiyle ilgili hükümleri uyarınca da, Ar-Ge indiriminin uygulanmaya başlanacağı döneme ait geçici vergi beyannamesinin verileceği tarihe kadar Ar-Ge faaliyetiyle ilgili rapor, bir yazı ekinde 2 nüsha olarak Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilecek. Bu süre içinde başvurusu yapılmayan projelerle ilgili olarak da, çalışmalara başlanıp, harcama yapılmakla birlikte projenin herhangi bir aşamasında başvuruda bulunulması ve uygun bulunması durumunda, vergilendirme döneminin başlangıcından itibaren yapılan Ar-Ge harcamaları, Ar-Ge indiriminden yararlanabilecek.

ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMI

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımıyla ilgili usullerde yapılan değişikliğe göre de, tam mükellef kurumlar ile yabancı kurumların Türkiye'deki işyeri veya daimi temsilcilerinin aralarında ilişkili kişi kapsamında gerçekleştirdikleri yurt içindeki işlemler nedeniyle kazancın örtülü olarak dağıtıldığının kabulü, Hazine zararının doğması şartına bağlı olacak.

Aynı şekilde dar mükellefiyete tabi kurumlar, hak ediş ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılan birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinden elde ettikleri kazançlarını, kurumlar vergisi beyannameleri ile beyan edecek.

Dernek ve vakıflar ile vergi uygulamalarında dernek ya da vakıf olarak değerlendirilen kurum ve kuruluşların elde ettikleri gelirlerin, kesinti suretiyle vergilendirilmiş taşınmaz kira geliri, menkul kıymet alım satım geliri ve menkul kıymetlerin elde tutulması ile itfasından elde edilen gelir olması halinde, bu gelirler için 1 Ocak 2008-31 aralık 2015 tarihleri arasında, dernek veya vakfa bağlı iktisadi işletme oluşmayacağından, anılar gelirler nedeniyle dernek veya vakıf adına kurumlar vergisi tesis edilmeyecek. Söz konusu vergi kesintileri, dernek ya da vakıflar açısından nihai vergileme niteliğinde
olacak.

2009'DA MAKTU VERGİ, CEZA VE HADLER YÜZDE 12 ARTACAK

Maliye Bakanlığı, vergi yasalarında yer alan çeşitli maktu vergi, istisna, had ve cezalarda 2009 yılında yapılacak artış oranını gösteren "yeniden değerleme oranı"nı yüzde 12 olarak ilan etti.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre "Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Üretici Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olarak esas alınıyor. Bu oran Maliye Bakanlığınca her yıl Resmi Gazete ile ilan ediliyor.

2009 yılı için yüzde 12 olarak ilan edilen yeniden değerleme oranı, aynı zamanda 2008 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacak.

HANGİ VERGİ VE HADLERİ KAPSIYOR?-

Vergi yasalarında yer alan çeşitli maktu vergi, istisna, had ve cezalar, her yılın başında o yıl için ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılıyor.

Bu kapsamda mesken kira gelirlerine 2008'de 2 bin 400 YTL olarak uygulanan istisna tutarları 2009'da yüzde 12 artacak.

Gelir Vergisi tarifesinin gelir dilim tutarları da yüzde 12 artacak.

Veraset ve İntikal Vergisi'nde istisnalarla birlikte matrah dilim tutarları da yüzde 12 artacak. Buna göre 2008 yılında mirasçı başına 96 bin 75 YTL olarak uygulanan istisna tutarı 2009 yılında 107 bin 600 YTL'ye yükselecek.

Motorlu Taşılar Vergisi ve maktu Damga Vergisi ile pasaport, ehliyet, yargı harcı gibi maktu olarak belirlenmiş birçok harç tutarı de yüzde 12 oranında artırılacak.

Halen 600 YTL olan nihai tüketicilere yapılan satışlarda fatura yerine yazarkasa fişi veya perakende satış fişi verebilme sınırı 2009'da 670 YTL olacak. Mükelleflerin aldıkları iktisadi kıymet bedellerini amortismana tabi tutmaksızın doğrudan gider yazabilmelerine ilişkin sınır da 2009 yılında 600 YTL'den 670 YTL'ye çıkacak.

Vergi Usul Kanunu'nda belge düzenlememe, defterlere yasayla belirlenen sürelerde kayıt yapmama, vergi kimlik numarası kullanmama, ikaza rağmen aracı durdurmama, muhasebe standartlarına uymama gibi maktu tutar olarak belirlenmiş birçok ceza da yüzde 12 artacak.

EMLAK VERGİSİ YÜZDE 6 ARTACAK

Emlak vergileri ise 2008'e göre yüzde 6 zamlı tahsil edilecek. Emlak Vergisi Kanunu'nda matrahın hesabında vergi değerlerinin her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak uygulanması öngörülüyor.

Trafik cezaları, İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu uyarınca kesilen idari para cezaları, Rekabet Kurulu'nca uygulanan para cezaları, yeminli mali müşavirlerce yapılan tam tasdik ve KDV iade tasdik işlemlerinde, alt firma karşıt incelemesine tabi tutulması gereken had, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, bir siyasi partiye aynı yıl içinde yapılabilecek ayni veya nakdi bağışın toplam tutarı da 2009'da yüzde 12 oranında artırılacak.