kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Bir ömre bir stat yeter"

Giriş Saati : 20.11.2008 14:58
Güncelleme : 20.11.2008 17:14
Yeni Haber
Eren Talu/Alke İnşaat Ortaklığı Başkanı Eren Talu, Galatasaray Seyrantepe projesine ilişkin olarak, "Ben dersimi aldım. Bir ömre bir stad yeter. Zannetmiyorum başka bir stadla yatırımcı olarak ilgileneceğimizi..." dedi.

Galatasaray Seyrantepe/Ali Sami Yen Stadı Projesine ilişkin Eren Talu/Alke İnşaat Ortaklığı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dhabi/Zarooni ortaklığı arasındaki anlaşmanın imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talu, yeni kurulan şirkete Dhabi/Zaroon gruplarının yüzde 51 oranında iştirak ettiğini hatırlattı.

Talu, 1,4 milyar dolarlık gelir beklentisinin rezidans ve Mecidiyeköy'deki araziye yapılacak tesislerin satışından geleceğini ifade ederek, Galatasaray'ın kasasından para çıkmayacağını, Galatasaray'a ait locaların ve restoranların iç dekorasyonunun kiralananlar tarafından yapılacağını bildirdi.

Bir gazetecinin "1,4 milyar dolarlık gelire kaç yılda ulaşılabilecek?" sorusu üzerine Talu, projenin 5 yıllık olduğunu, bir yılın geçtiğini, 4 yıl kaldığını söyledi.

Dhabi-Eren Talu-Alke A.Ş'nin 75 milyon YTL ödenmiş sermayesi bulunduğunu anımsatan Talu, "Bu şirket bütün bu yatırımın sahibi oldu. Biz bugüne kadar getirdiğimiz bütün haklarımızı, yaptığımız işi, her şeyi olduğu gibi bu şirkete devrettik. Türk tarafı olarak bu şirketin yüzde 49'una sahibiz" diye konuştu.

1 Kasım 2008 itibariyle 55 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Talu, bu işe başladıklarında ABD'li bir ortakları bulunduğunu, bu ortağın ve daha sonra görüştükleri Arap ortakların bu işten vazgeçtiğini söyledi.

"ŞU ANDA NEREDE, NASIL BİR POZİSYONDA OLURDUK, BİLMİYORUM"

Eren Talu, "Her işte bir hayır vardır. ABD'li ortaklarımızla yaparken Lehman Brothers'la finanse etmeyi planlıyorlardı. Şu anda nerede, nasıl bir pozisyonda olurduk, bilmiyorum" dedi.

Projenin gecikmemesi için çok ciddi tedbir aldıklarını ifade eden Talu, "Dünya şartları o kadar çok değişiyor ki, önden planlamaya ve öngörülü davranmaya hiç kimsenin imkanının kalmadığı bir ortama geldik. Bence rezidans projelerine göre, bir stadyum, topluma mal olmuş bir bina... Bunun yapımı biraz daha hoşgörülü ve destek gören bir yatırım. Dolayısıyla bence daha şanslıyız" diye konuştu.

Bir soru üzerine, "Devletin stadı bir şekilde biter. Ama biz bitireceğiz" diyen Talu, yaptıkları ortaklıkta başka projelerin gündeme geleceğini, bir anonim şirket kurduklarını, anonim şirketlerin ayrılmasının, boşanmasının zor bir ilişki olduğunu söyledi.

Talu, "Bu, yatırım yapmaya devam etmek üzere, Türkiye ve komşu ülkelerde yatırım yapmaya.... Gayrimenkul üzerine devam edeceğiz. Biz enerji veya başka bir projeye girmeyiz" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Başka kulüpler de stat yapmak istiyor. Bunlara talip olur musunuz?" sorusuna da, Talu, "Ben dersimi aldım. Bir stat yeter. Bir ömre bir stat yeter. Zannetmiyorum yatırımcı olarak başka bir statla ilgileneceğimizi... Ama müteahhit olarak iyi bir tecrübe kazandık. Onu yaptıran varsa memnuniyetle talip oluruz" karşılığını verdi.

"AL SAMİ YEN STADYUMU"

Eren Talu, "Arap bir ortak var. Stadın adında bir Arap eki olabilir mi?" sorusu üzerine, dün bir yayın organında böyle bir espri olduğunu hatırlatarak, "Al Sami Yen diye... Bir ara kafamdan da geçirdim, yoksa rezidansın adı acaba Al Sami Yen olsun mu diye... Çok ince bir espriydi. Zaten bizim Seyrantepe stadı ile ilgili hiçbir hakkımız yok. Teslim etmekle mükellefiz. Bütün haklar Galatarasy Kulübü'nün" şeklinde konuştu.
Mecidiyeköy'deki alanın tapusunun kendilerinde olacağını, yaptıklarını da satacaklarını anlatan Talu, alışveriş merkeziyle ilgili ciddi bir talep bulunduğunu, talebin yabancılardan geldiğini ancak bu talebin Körfez'den olmadığını söyledi.

Talu, imza töreni için Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat'ı bizzat kendisinin aradığını, ancak Polat'ın tarihi cuma olarak anladığını belirterek, bu sabah belediyede Riva ile ilgili çok önemli toplantısı olduğunu ifade eden Polat'ın, kendisine "Riva'yı halletmesi gerektiğini" söylediğini anlattı.

AA