kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CMK uygulamasında ''yol masrafı'' sıkıntısı

AA
Giriş Saati : 18.11.2008 11:34
Güncelleme : 18.11.2008 21:52
Yeni Haber
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca zorunlu olarak görevlendirilen avukatların taksi masraflarının ödenmesinin kısıtlanması Ankara Barosunun tepkisini çekerken, baro yetkilileri, CMK uygulamasında sorunların çığ gibi büyüdüğünü ve hizmet vermeyi durdurma noktasına geldiklerini belirtti.

CMK'dan zorunlu olarak görevlendirilen avukatların yol giderleri, ilgili yönetmelik uyarınca ayrıca ödeniyordu. Avukatlar da görev yerlerine taksiyle gidebiliyor, karşılığında da yol giderini geri alabiliyordu.
Ancak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü geçen haftalarda genelge yayımlayarak, yol giderlerinin sürekli arttığına işaret etti. Genelgede, yol giderinin, ''mutat olan taşıta göre, gerçek masraf üzerinden yapılacağı'' belirtildi.

Genelgede, geceleyin ya da başka ulaşım aracının bulunmaması gibi zorunlu sebepler dolayısıyla mutat taşıttan başka taşıtla seyahat edilmesi durumunda da yol giderinin ödenebileceği ifade edildi. Ancak bunun için ''avukatların zorunluluk sebebinin belirtildiği yazı ile yol giderine ilişkin belge ve faturaları baroya teslim etmesi, baronun ödeme emri belgesi düzenlenmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına evrakı göndermesi, Başsavcılığın gerekli araştırmaları yapması ve yol giderinin ödenmesini uygun görmesi'' gerekiyor.

BARONUN DEĞERLENDİRMESİ


Ankara Barosu CMK Merkezi Başkanı Avukat Kemal Akkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CMK giderlerinin arttığı gerekçesiyle avukatların taksi kullanmasının sınırlandığını ifade ederek, ''Bakanlık, görev yerlerine otobüs, dolmuş ya da trenle gidilmesini şart koşmaya başladı. Özellikle büyük şehirlerde, her yere bu vasıtalarla gitmek kolay olmuyor. Bu durumda taksi kullanımı mantıklı ve pratik olduğu kadar mesleğin onuruna da yakışıyordu. Genelge, meslektaşlarımızı sıkıntıya soktu'' diye konuştu.
CMK uygulamasındaki sorunların yol parasıyla bitmediğini söyleyen Akkurt, diğer sıkıntıları şöyle anlattı:

''Avukatların makbuzlarında yol masraflarını da göstermesi isteniyor. Meslektaşlarımız, görev yerine giderken yol masrafını cebinden ödüyor, sonra da bu masrafı ayrıca kendisine veriliyordu. Makbuza yol masrafının eklenmesi durumunda, yol masrafından da vergi kesilecek. CMK ücretleri düzenli ödenmiyor. Avukatlar ücretlerini belki 6, 7 ay sonra alabiliyor. Ama makbuzları hemen kestikleri için bunun KDV'sini de hemen ödüyorlar.''

Sorunların ''çığ gibi'' büyüdüğünü kaydeden Akkurt, ''CMK hizmetlerini durdurma noktasına gelmiş durumdayız'' ifadesini kullandı.

''MAKBUZ KES, VERGİSİNİ ÖDE...''

CMK'ya kaydı olan Avukat Eser Kuru ise yaptıkları iş karşılığında çok az ücret aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''CMK'da birçok konu avukatların aleyhine düzenlenmiş durumda. Paramızı almak istersek makbuz kesiyor, sıraya giriyor, ayın 26'sına kadar vergisini ödüyoruz. Ama, alacağımızı ne zaman alacağımız belli değil. Bu sorunlara yol parası da eklendi. Düzenlemeyi yapanların mantığıyla bakarsak, örneğin Dikmen'de oturuyorsanız ve görev yeriniz Hasköy ise önce dolmuşla Kızılay'a, oradan otobüsle Hasköy'e gitmeniz ve otobüsten inince de belki bir süre yürümeniz gerekiyor.'' Ankara'da CMK sisteminde bulunan avukatların birikmiş alacağının 2,5 milyon YTL'yi aştığı bildirildi.