kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MİT, Emniyet ve TİB görevlileri hakkında takipsizlik

Giriş Saati : 18.11.2008 11:33
Güncelleme : 18.11.2008 21:52
Yeni Haber
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, kendisine ve derneğe ait telefonların ve bilgisayar yazışmalarının, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 3'er aylık yetkilerle dinlenip izlendiği iddiasıyla MİT, Emniyet ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görevlileri hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, kamu görevlileri hakkında ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun MİT, Emniyet ve TİB görevlileri hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Soruşturmada, şikayet edilen kurum yetkililerinin, talepleri üzerine de olsa verilen mahkeme kararlarını uyguladıkları ve mahkeme kararlarının uygulanmasının suç olarak nitelenemeyeceği değerlendirmesinde bulunularak, kamu görevlileri hakkında ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verildi.

Kararda, Eminağaoğlu'nun, suç duyurusunda özetle, ''Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT yetkililerinin, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve 5397 sayılı yasaya aykırı olarak CMK 250. madde ile özel yetkili ve görevli Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesinden 3'er aylık dönemler itibariyle genel dinleme kararı istediklerini, istenilen kararın verildiğini ve TİB tarafından uygulandığını, mahkemenin Jandarma Genel Komutanlığının istemi üzerine verilen benzer kararının, Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozma yoluna gidilmesi üzerine Yargıtay tarafından yasaya aykırı bulunarak ortadan kaldırıldığını, bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT kararlarına karşı da kanun yararına bozma yoluna gidilmesi için şahsı ve başkanı olduğu YARSAV adına Adalet Bakanlığına başvurduğunu ve Bakanlığın kendisine başvurusunun incelendiği yolunda bilgi verdiğini'' belirttiği aktarıldı.

CMK ve 5397 sayılı yasaya aykırı kararlar nedeniyle kendisine ve başkanı olduğu derneğe ait telefonların ve bilgisayar yazışmalarının dinlenip izlendiğini ileri süren Eminağaoğlu'nun, böylece ''yasaya aykırı dinleme isteyen Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT yetkilileri ile bu kararı uygulayan TİB görevlilerinin, görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

Kararda, Eminağaoğlu'nun, hakkında çarpıtılmış haberlere yer verildiğini, bunların da iletişim bilgilerinin çarpıtılarak basın tarafından kullanılmasından kaynaklandığını beyan ettiği aktarıldı.

Eminağaoğlu'nun iddialarının, CMK 250. maddesiyle yetkili Ankara Ağır Ceza Mahkemesine sorulduğu ve mahkemenin, yasaya aykırı bir karar verilmesinin söz konusu olmadığını bildirdiği anımsatılan kararda, TİB ile yapılan yazışmada da başkanlığın, yasaya aykırı bir mahkeme kararının uygulanmasının söz konusu olmadığını bildirdiği belirtildi.

Mahkemelerin verdikleri kararların, itiraz ve kanun yararına bozma gibi hukuk çerçevesinde yargısal denetime tabi oldukları belirtilen kararda, ''Şikayet edilen kurum yetkililerinin, talepleri üzerine de olsa verilen mahkeme kararlarını uyguladıkları ve mahkeme kararlarının uygulanmasının suç olarak nitelenemeyeceği değerlendirildiğinden, atılı suç nedeniyle şikayet edilen kamu görevlileri hakkında CMK 172 ve 173. maddeleri uyarınca kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi'' denildi.

AA