kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Japonya da durgunluğa girdi

Giriş Saati : 17.11.2008 10:12
Güncelleme : 17.11.2008 22:06
Yeni Haber
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi de küresel mali krizden nasibini aldı. Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daralarak durgunluğa (resesyona) girdi. ..
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin temmuz-eylül döneminde yüzde 0,1 daralarak 2001 yılından bu yana ilk kez ''teknik durgunluğa'' girdiği belirtildi. Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekteki daralması da yüzde 0,9 olarak revize edildi.

Gayrisafi yurtiçi hasılanın temmuz-eylül döneminde yıllık yüzde 0,4 düştüğü kaydedilen açıklamada, nisan-haziran döneminde gayrisafi yurtiçi hasıladaki gerilemenin yıllık bazda yüzde 3,7 olarak revize edildiği, gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdüğü ifade edildi.

Ekonomistler, Japonya ekonomisinin yıllık bazda yüzde 0,1 büyüyeceğini tahmin ediyorlardı. Teknik durgunluk, bir ekonominin iki çeyrek arka arkaya negatif büyümesi olarak tanımlanıyor.

Japonya ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daralması, küresel finansal krizin avro bölgesinin ardından dünyanın diğer büyük bir ekonomisini daha durgunluğa soktuğunu gösteriyor.

Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, yaptığı açıklamada, ''küresel büyüme yavaşladığı için ekonomideki aşağı yönlü eğilim devam edecek'' dedi. Yosano, ''ABD ve Avrupa'da finansal krizin derinleşmesi, ekonomik yavaşlamanın artacağı kaygıları, borsalar ve döviz piyasalarında büyük dalgalanmalar yüzünden ekonomik koşulların daha fazla kötüleşebileceğini aklımızda tutmalıyız'' diye konuştu.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kiyohiko Nishimura da, piyasadaki sıkıntının sona ermediğini ifade etti.

Japonya Merkez Bankası, geçen ay gösterge faiz oranını yüzde 0,50'den yüzde 0,30'a çekmişti.

Geçen hafta cuma günü, AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi'nin, ikinci çeyrekteki binde 2 küçülmenin ardından üçüncü çeyrekte de binde 2 daralarak 15 yıl aradan sonra durgunluğa girdiği açıklanmıştı.

İNGİLİZ EKONOMİSİNİN 1,7 KÜÇÜLMESİ BEKLENİYOR

İngiltere'de Sanayiciler Konfederasyonu (CBI) tarafından açıklanan tahminler, ekonomide yaşanan durgunluğun düşünülenden daha zor ve uzun olacağını ortaya koydu.

Yapılan tahminler İngiliz ekonomisinin 2009 yılında yüzde 1,7 oranında küçüleceğine işaret ederken, 2010 yılında da işsizlerin sayısının 3 milyona varacağı belirtildi.

CBI geçen ay bankacılık alanında yaşanan büyük krizin, İngiliz ekonomisinde yüzeysel kalacağına inanılan etkinin derinleşmesine yol açtığını bildirdi.

İngiliz ekonomisinin geçen Temmuz - Eylül ayları arasında, 16 yıldır ilk kez küçüldüğüne işaret eden CBI yönetimi, bunun da İngiliz ekonomisinin resesyonun eşeğinde olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.
CBI'ın Başkan yardımcısı olan John Cridland durumu değerlendirirken, yaşananların etkisiyle İngiliz ekonomisinin büyüme tahminlerini yeniden gözden geçirip, biraz düşürdüklerini ifade etti.

Bu tür krizlerin doğası gereği kesin bir tahmin yapmanın imkansız olduğunu da belirten Cridland, ''buradaki açık ve net olan tek şey, birkaç ay önce kısa ve yüzeysel olacağını düşündüğümüz krizin, düşündüğümüzden daha uzun ve derin olacağıdır''dedi.

Bilindiği gibi İngiltere'nin yılın son çeyreğini de küçülmeyle kapatması halinde resmen resesyonda (ekonomik durgunluk) sayılması mümkün olabilecek.

İSVEÇ EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR

İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, ülkede 2009 yılında en iyi tahminle ekonominin yüzde 0,1 büyüyeceğini, en kötü tahminle de yüzde 1,2 küçülebileceğini, işsizlik oranının ise artarak 2010 yılına kadar yüzde 9,2'ye çıkacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Anders Borg bugün yaptığı açıklamada dünyadaki ekonomik krizden İsveç ekonomisinin de etkilendiğini, bu nedenle büyüme hedeflerinde değişiklik beklediklerini kaydetti. 30 yıldan bu yana ilk kez İsveç'in ihracatında gerileme gözlendiğini kaydeden Borg, gelecek yıl 100 bin çalışanın daha işini kaybedeceğini söyledi.

Ekonomik durgunluktan dolayı 2008 yılında çok sayıda çalışanın işsiz kaldığını, işsizlik oranının 2010 yılına kadar giderek artacağından kaygı duyduğunu kaydeden Maliye Bakanı Borg, 2009 yılında 100 bin çalışanın daha işini kaybedeceğini ve işsizlik oranının yüzde 9,2 oranına kadar çıkacağını açıkladı.

2009 ve 2010 yıllarına ait ekonomik tahminlerini de açıklayan Borg, İsveç Merkez bankasının ekonomik kriz nedeniyle faiz oranlarını yüzde 3,5 oranına kadar düşürdüğünü hatırlatarak, faiz oranlarının 2009 yılında da düşmeye devam ederek, yüzde 2-2,25'e kadar gerileyeceğini, 2010 yılında ise 2,75'e çıkarılabileceklerini kaydetti. Borg, ekonomik krizi göze olarak hükümetin vergileri düşürmeyi hedeflediğini ve işverenlerin ödediği ücretlerin de azaltılacağını söyledi.

Borg, 2010 yılında ise büyüme hızının yüzde 2-1,4 oranlarında beklendiğini kaydetti.

İsveç hükümeti 2009 yılına ilişkin daha önceki bütçe öngörülerinde gayri safi milli hasılada büyümeyi yüzde 1,5 beklerken, büyüme hızını da bu yıl için yüzde 1,5, 2009 için büyüme hızını yüzde 1,3, 2010 yılı için büyüme hızını yüzde 3,1, 2011 yılı için de büyüme hedefini yüzde 3,5 olarak açıklamıştı.