kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Bu filmi izlemeyenin kafası vurula!

İLKER GEZİCİ
14.11.2008
Gani Müjde'nin yazıp yönettiği 'Osmanlı Cumhuriyeti' filminin tanıtımını tellallar yapıyor. Müjde'nin kaleme aldığı padişah fermanında; "21 Kasım'da cümlealem sinemalarda... Gitmeyenin kellesi vurula!' deniliyor..
'Atatürk olmasaydı? Kurtuluş Savaşı yaşanmasaydı?' gibi sorulardan yola çıkılarak hayata geçirilen ve 21 Kasım'da vizyona girecek olan 'Osmanlı Cumhuriyeti' filminin tanıtımı, görenleri şaşkına çeviriyor. Ataköy Galleria Alışveriş Merkezi'nde; filmin vizyona gireceği tarih davulcu ve ferman okuyan tellalla duyuruluyor. Filmi yazıp yöneten Gani Müjde'nin hazırladığı fermanda şu cümleler yer alıyor:

ASLINA UYGUN
"Duyduk duymadık demeyin... Padişah 7. Osman'ın fermanıdır... Osmanlı Cumhuriyeti 21 Kasım'da... Cümlealem sinemalarda... Gitmeyenin kellesi vurula... Duyduk duymadık demeyin..." Bir film için ilk defa böyle bir tanıtım yapıldığını söyleyen Gani Müjde, kendi yazdığı fermanla ilgili olarak şöyle konuştu: "Filmde, Osmanlı İmparatorluğu bugün yaşasaydı durumumuz ne olurduyu anlatıyoruz. Bu nedenle tanıtımın da konsepte uygun olmasını istedik. Eskiden duyuruları fermanla yaparlardı. Biz de aslına uygun olsun dedik ve tanıtımı tellalların okuyacağı fermanla yapmaya karar verdik." Müjde, fermanlı tanıtımın, alışveriş merkezleri ve sinema salonlarında, film vizyona girdikten bir hafta sonrasına kadar devam edeceğini de söyledi.

DOĞUM ANI GİBİ...
'Osmanlı Cumhuriyeti'nde, Ata Demirer'in canlandırdığı 7. Osman'ın trajikomik hikayesi anlatılıyor. Müjde, filmin içine çok sindiğini ve çok heyecanlı olduğunu söylüyor: "Evlenirken bile bu kadar heyecanlanmamıştım. Böyle bir imparatorluk yok, böyle bir padişah da yok. Hepsini ben yarattığım için bu film, benim çocuğum, yaşadığım heyecan da doğum anı gibi..." Müjde, Atatürk'ün karga kovalama sahnesinin filmden çıkartıldığı haberlerini de yalanladı: "Öyle bir şey yok. Ayrıca bu sahnenin filme ve Atatürk'e hiçbir zararı yok. Filmi izleyen herkes, Atatürk'e ve Cumhuriyet'e ne kadar saygılı yaklaştığımızı anlayacak. Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları hariç herkes filmi çok beğenecek. Beğenmeyene parasını iade edeceğim!" Müjde, bu eleştirileri yapanların, filmi izledikten sonra kendisinden özür dileyeceklerini de sözlerine ekledi.
Haberin fotoğrafları