kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

IMF 'Büyümeyi % 2'ye düşür' diyor bu, 'Kepenk indir' demek

BÜLENT AYDEMİR / WASHİNGTON
14.11.2008
IMF'nin büyümeyi indirme, yatırımları yavaşlatma yönündeki isteğine karşı çıkan Başbakan Erdoğan, "Biz yüzde 2 büyüme dersek piyasalar sıkıntılı hale gelir" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni stand-by anlaşması için Türkiye'nin önüne ağır şartlar koyan IMF'ye tepki gösterdi ve "Yatırımları durdurmam, büyümeyi düşürmem. Anlaşamazsak o zaman durumu gözden geçiririz" mesajı verdi. Erdoğan, Türkiye'de faaliyet gösteren bankaları da "Kredileri geri çağırmayın" diye bir kez daha uyardı. G-20 Zirvesi için geldiği Washington'da ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde konuşan Erdoğan, şu mesajları verdi:

* KREDİ DÖNÜŞLERİ YÜZDE 6: Tüm dünyayı etkisi altına alan bu büyüklükteki mali krizden etkilenmemek mümkün değil. Bu bizi de etkileyecek. Ancak Türkiye olarak çok büyük deneyim sahibi olduğumuzu ifade etmek isterim. Özellikle bankacılık alanında ben bu gelişmeleri ekonomik, finansal kriz olarak değerlendiriyorum. Bu kriz sizi etkilemeyecek anlamına gelmiyor. Şu anda bunun etkilerini az da olsa hissetmeye başladık. 2001-2002 krizinde kredi geri dönüşleri yüzde 35'lere varmıştı. Ama biz şu anda yüzde 6'dan fazla geri dönüş yaşamadık.

* BANKALAR NAZLANIYORLAR: Bankalar, kendilerini nazlı olarak ortaya koyarlar. Zaman zaman kredileri geri çağırmalar olur. Bunu yaşadığımız için biz de bu dönemde 'Lütfen kredileri geri çağırmayın' ikazları yapıyoruz. Geri çağırmalarda mağdur duruma düşecek insanlar yarın yine sizin müşteriniz olacak.

* YATIRIMLARI DURDURMAM BÜYÜMEYİ İNDİRMEM: IMF bize diyor ki "büyümeyi yüzde 2'ye indireceksin." Bir ülke için büyüme bir hedeftir kalkıp da bunu en düşük noktada gösterecek olursam, biz kalkıp 2 dersek piyasalar çok daha endişeli, sıkıntılı duruma gelir. "Yatırımları durduracaksınız" diyor. Yatırımları nasıl durduracaksınız. Bakkalın dükkânı gibi vur kilidi kepengi indir demektir. Yatırımları nasıl durdururum. Dünyanın 17. büyük ekonomi olan bir ülke yatırımları durursa sanayi, teknoloji o ülkede durur. IMF ile birkaç noktada sıkıntımız var. Bunları aşabilirsek biz IMF ile çalışmayı düşünüyoruz.

'BU İŞ ISMARLAMA GİBİ'
Erdoğan, Ulusal Basın Kulübü'nde soruları yanıtlarken, "Standard and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Aynı kurum kısa bir süre önce arkadaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde olayı çok daha farklı yansıtırken, böyle bir açıklama yapmış olmasını son derece anlamsız buluyorum. Bana biraz da bu iş ısmarlama gibi geliyor, çok açık net söyleyeyim."