kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Akaryakıtta tüketim artmadı ama gelir yüzde 27 yükseldi

14.11.2008
Geçen yılın ilk dokuz ayına göre akaryakıt tüketimi sabit kalırken, gelirler yüzde 27 artarak 44 milyar YTL'ye çıktı. Motorin tüketimi sadece yüzde 1.3 artarken benzin tüketimindeki düşüş yüzde 9.2 oldu..
Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) hazırladığı rapora göre, 2008 yılının ilk dokuz ayında, motorin tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 arttı, benzin tüketimi ise yüzde 9.2 azaldı. Toplam otomotiv yakıtları (benzin+oto LPG+ motorin) tüketiminin ise bir önceki yılın ilk dokuz ayı toplam tüketimi ile aynı düzeyde kalması; otomotiv yakıtları sektöründeki daralma tanımlamasını güçlendiren bir diğer gösterge oldu. İlk 9 ay karşılaştırmalarına bakıldığında petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle sektörün gelirleri yüzde 27 artarak 35 milyar YTL'den 44 milyar YTL'ye çıktı. Bu dönemde devletin dolaylı olarak aldığı vergi miktarı ise yüzde 15 artarak 19 milyar YTL'den 22 milyar YTL'ye çıktı. 2008 yılının ilk dokuz ayında, akaryakıt sektörünün dinamosu olan motorin tüketiminin yüzde 1.3 gibi düşük bir seviyede artması, otomotiv yakıtları ve sektördeki büyüme hızının yavaşlamasının en önemli göstergesi olarak tanımlanıyor. Raporda 2008 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda oto LPG tüketiminin yüzde 5.7 arttığı, benzin tüketiminin ise yüzde 9.3 gerilediği ve böylece benzinden oto LPG'ye geçişin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz son üç yıl içinde, otomotiv yakıtları tüketimi toplam ekonomik büyümenin de üzerinde bir büyüme çizgisi ortaya koymuştu.

KAYITDIŞILIK ARTMA EĞİLİMİNDE
Raporda bu yavaşlamanın nedeni olarak, 2008 yılında ciddi bir artış gösteren petrol fiyatları ve genel ekonomideki yavaşlama eğiliminin etken olduğu belirtiliyor. Bu etkilerin yanı sıra, artan petrol fiyatlarının da etkisi ile sektörde kayıt dışı faaliyetlerde bir artma eğiliminin de gözlendiği söyleniyor. Siyah ürünlerde de bir tüketim artışı gözleniyor. Kasım 2007 ve Temmuz 2008'de yapılan ÖTV düzenlemelerinin de etkisi ile 2008 yılının üçüncü çeyreği sonunda, bir önceki yılın aynı dönemine göre, akaryakıt sektöründen sağlanan dolaylı vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 15 artarak yaklaşık 22 milyar YTL'ye ulaştığı hesaplanıyor.