kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Benzinle çalışan araçlar yasaklanıyor mu?

Giriş Saati : 15.11.2008 13:36
Güncelleme : 15.11.2008 22:27
Yeni Haber
İsveç'te koalisyon ortağı Merkez Partisinin 4 bakanı, ülkede benzinle çalışan araçların 2025, evlerdeki akaryakıtla ısıtma sistemlerinin de 2020 yılına kadar yasaklanmasını istedi.

Dagens Nyheter gazetesine görüşlerini açıklayan parti lideri, Başbakan Yardımcısı ve Ticaret Bakanı Maud Olofsson, Çevre Bakanı Andreas Carlgren, Tarım Bakanı Eskil Erlandsson ve Bayındırlık Bakanı Osa Torstensson, benzinle çalışan araçların çevreye verdiği zararın dikkate alınması ve hükümetin sert tedbirler alması gerektiğini kaydetti.

Enerji politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirten bakanlar, benzin yerine elektrikle çalışan araçların kullanılmasını ve şehirler arasında elektrikle çalışan hızlı trenlerin devreye sokulması amacıyla rayların yeniden düzenlenmesini önerdi.

Evlerde de elektrikli ısıtmanın tercih edilmesini isteyen bakanlar, bu amaçla elektriği tercih edecek vatandaşlara devlet desteği verilmesinden söz etti.

Bakanlar, biyogaz ve rüzgar enerjisinden daha fazla yararlanmak amacıyla yeni projeler oluşturulmasını da istedi.

Öte yandan Çevre Bakanı Anders Carlgren, benzinle çalışan araçlardan daha yüksek vergi alınmasını önerdi.

Çevre Bakanı, önerisinin, çevreye daha az zarar veren, elektrik ve biyogazla çalışan araçların kullanımını özendirmeyi amaçladığını belirtti.
Ekonomik kriz yüzünden zor günler geçiren Volvo ve SAAB gibi otomotiv firmalarının, bu önerinin kabul edilmesi halinde daha da zor durumda kalacağı kaydedildi.