kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Almanya'da bir Türk bugün tarih yazacak

Mustafa DERYAHAN / MAGAZİN
15.11.2008
Ülkenin üçüncü partisi Yeşiller'de eşbaşkanlığın tek adayı Cem Özdemir. 42 yaşındaki AP vekili, başarılı bir sonuç beklediğini söyledi. Ülke basını da 'Mümkün olsa Başbakan Merkel de partisine bir Cem Özdemir yaratırdı' diyerek destek verdi..
Almanya bugün çok önemli bir seçime sahne olacak... Yıllar önce "konuk işçi" olarak aldıkları, zaman içinde nüfusun önemli bir kısmı haline gelen Türkler de bugünkü seçimle "entegrasyon" sınavı verecek. Aslında o sınavı hem Almanlar, hem Türkler verecek. Çünkü Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanlığı için yapılacak seçimde tek aday bir Türk. Ülkenin ve Avrupa'nın yıllardır tanıdığı siyasetçi Cem Özdemir. Bugün Almanlar'ın, Alman vatandaşı da olsa bir "yabancıyı" parti başkanlığında görüp göremeyeceğinin sınavı verilecek. Çünkü Avrupa Parlamentosu milletvekili Özdemir aday olduğunda bazı kesimlerde "kızılca kıyamet" kopmuştu.

OBAMA'DAN ALINACAK DERS
Listenin en altına atılan, eşbaşkanlığa gelememesi için önüne türlü engel çıkarılan Özdemir, bugünkü kritik seçim öncesinde SABAH'a "başarılı bir sonuç beklediğini" söyledi. Kendisiyle ilgili "Türk Obaması" yakıştırmalarını tasvip etmediğini vurgulayan Özdemir, Obama'nın hiçbir zaman özgürlük hareketlerinin liderleri gibi rengini öne koyarak siyaset yapmadığına dikkat çekti. "Bizim Obama'dan alacağımız ders, azınlık statüsünden çıkıp çoğunlukla birlikte olmaktır" dedi. AP haber ajansı Özdemir'le ilgili dün geçtiği haberinde ilginç bir detaya dikkat çekti.

PEŞTAMALLA NEYİ İSPATLADI?
Özdemir'in konuşma yaptığı bir topluluğa anlattığı anısını verdi. Konuşmasında "Bir Türk hamamında peştamalla otururken, içeri çıplak bir Alman kadın girdi. Ben de Almanya'da kendimi nasıl evimde ve entegre olmuş hissettiğimi göstermek için peştamalı attım" dedi... AP ile röportajında Özdemir, "Türkiye ve İslam benim kökenim, ancak siyasi çizgimi Batı değerleri belirliyor" dedi. Ülkenin gönde gelen gazetelerinden Frankfurter Runsdschau da, "Başbakan Angela Merkel mümkün olsa kendi partisi CDU'ya bir Cem Özdemir yaratırdı" yorumunda bulundu. Halen Claudia Roth ve Reinhard Bütikofer tarafından yürütülen eşbaşkanlıkta, 5 yıllık görev süresi bitince Bütikofer aday olmadı. Bir adayın çekilmesiyle Özdemir tek kaldı. Yeniden aday olan Roth'un seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.