kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küresel kriz makine sektörünü de daraltıyor

Giriş Saati : 15.11.2008 15:42
Güncelleme : 15.11.2008 15:49
Yeni Haber
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Necmettin Öztürk, makine sektöründe bir daralmanın söz konusu olduğunu ve yeni yatırım imkanlarının araştırılması gerektiğini söyledi. Küresel krizin makine sektörünü de etkilendiğini ifade eden Öztürk, GAP'ta makine sektörünün de ciddi biçimde ele alınması gerektiğini söyledi.

MÜSİAD Makine ve Otomotiv Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı. 2 gün sürecek toplantının ilk gününde 'GAP Çerçevesi İçerisinde Makine Sektörünün Geleceği' konulu panel düzenlendi. Panel öncesinde bir konuşma yapan Necmettin Öztürk, Küresel kriz ortamında 1990 yılından bu yana yıllık yüzde 20'lik gibi bir artış gösteren sektörün en az hasarla çıkması konusunda çalışmaların yapıldığını söyledi. Öztürk, 2007 yılı Ocak-Ağustos ayı verilerine göre Türk makine ve otomotiv sektörünün hali hazırda 200 ülkeye ihracat yaptığını kaydederek, "Dileğimiz imalatımızın artışıyla birlikte doğru orantılı olarak ihracatımızın da artmasıdır. İmalatçılarımızın yaşadıkları sorunların başında nitelikli ve eğitimli eleman eksikleri gelmektedir. Firmalarımızın önemli AR-GE çalışmalarına gerekli önemi vermemektedir. Bu da dış pazarlara açılımı zorlaştırmaktadır. Ayrıca küresel kriz için küresel rekabet koşullarının iyileştirilmesi, sektör analizi yapılması devlet destekleri ve teşviklerinin artması gerekmektedir." diye konuştu.

Panele katılan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ise, yaptığı konuşmada işadamlarına kentte yapılacak yatırımlar konusunda her türlü kolaylığı ve yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Şanlıurfa'nın tarıma elverişli 12 milyon dönüm arazisi bulunduğuna dikkat çeken Yavaşcan, bu araziden 8 milyon dönümünün sulanabilir olduğunu ve hali hazırda 3 milyon dönüm arazinin sulu tarım arazisi olarak kullanıldığını söyledi. Vali Yavaşcan, geriye kalan 5 milyon dönüm araziden ilk etapta 3 milyon dönümün sulanabilmesi için ihalesinin tamamlandığını ve 2009 yılında, diğer 2 milyon dönümünün ise 2010 yılının sonuna kadar sulu tarıma geçeceğini kaydetti.

Vali Yusuf Yavaşcan, binlerce dönüm sulanabilir arazisi bulunan Şanlıurfa'nın GAP Acil Eylem Planıyla cazibe merkezi olan üç ilden birisi olduğunu vurguladı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkol, panele katılan iş adamlarına ise Türkiye'nin 50 yıldan bu yana ilk defa Güvenlik Konseyi'ne üye bir devlet olarak yerini almasındaki yatan temel nedenin dış ticarette yaptığı atılımlardan kaynaklanan imajından dolayı olduğunu hatırlattı. Özellikle GAP Acil Eylem Planıyla en büyük yatırımın yapılacağı Şanlıurfa'da önümüzdeki yıllarda arazilerin çok daha önemli olduğunu vurgulayarak, kargo havalimanı, yeni sınır kapısının açılması, İran ve Irak'a giden otoyolun Şanlıurfa'da son bulması bu önemi daha da arttırdığını dile getirdi.

(CİHAN)