kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Henry Kupjack 30 yılı aşkın bir süredir atölyesinde minyatür odalar yapıyor.

15 milyon dolarlık minyatür evler

ÖZGÜR ÇAKIR
14.11.2008
Rahmi M. Koç Müzesi dünyanın en ilginç sergilerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 16 Aralık'ta başlayacak sergide içlerinde 18. yüzyıl Osmanlı kahvehanesinin de bulunduğu, farklı kültürlere ait 21 minyatür oda ziyarete açılacak..
Dünya tarihinde farklı kültürlerin ortaya koyduğu farklı mimari tarzlara ait örnekleri iyi korunmuş alanlarda, restore edilmiş bir halde ya da müzelerde görebiliyoruz. Ancak bu yapıların ya da eserlerin dönemlerine ait yaşam tarzını bütünlüklü olarak görmek pek de mümkün olmuyor.
ABD'li bir sanatçı buna bir çözüm bulmuş aslında. Gözünüzün önüne küçük bir kutunun içine her detayıyla kurgulanmış bir Roma hamamı getirin mesela. Sanat tarihi kitaplarında resmedilmiş ya da bir arkelojik alanda kalıntılarını gördüğünüz bir odanın küçücük bir kutuya sığdığını düşünün.
İşte Rahmi M. Koç Müzesi, 16 Aralık-15 Mart tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada pek sık görülmeyen türden bir sergiye evsahipliği yaparak içinde minyatür odaların bulunduğu bu kutuları ziyaretçilere açacak. Zen Diamond'ın ana sponsorluğunda gerçekleşek olan "Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar" adlı sergide, minyatür sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi olan ABD'li sanatçı Henry Kupjack'ın kurgulayıp, el emeğiyle yaptığı 21 adet minik oda sergilenecek.
Dünya tarihinde iz bırakmış dönemlerin mimari özelliklerinin ve yaşam biçimlerinin ruhunu yansıtmaya çalışan minyatür sergisindeki eserler arasında Kupjack'ın yeni tamamladığı 18.
yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir kahvehane minyatürünün de olması sergiyi daha da ilginç kılıyor.
Sanatçının eserleri Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Florida Naples Müzesi gibi yerlerde sürekli olarak sergileniyor. Üstelik Clintonlar, Forbes ailesi ve Donald Dayton gibi pek çok ünlü isim sanatçının eserlerine sahip.
Kahvehane minyatürü yapması ve minyatür odalarını sergilemesi için Rahmi Koç tarafından Türkiye'ye davet edilen Kupjack, sergi öncesi kahvehane miyatürünün ve serginin tanıtıldığı toplantıya katıldı.

KÜÇÜLÜP DE İÇİNE GİRSEK...
Basın toplantısında görme fırsatı bulduğumuz minyatür oda, insanda küçülüp içine grime isteği yaratıyor. Her küçük ayrıntısının üzerinde özenle durulduğu her halinden belli olan minyatür, aslında o döneme ait çok önemli bir kamusal alan olan kahvehaneyi, resimlerde gördüğümüz halinden farklı olarak sanki yaşıyormuş gibi gösteriyor. Kupjack bu sanatta o kadar ustalaşmış ki, her baktığınızda minyatürün içinde başka bir detay karşınıza çıkıyor.
Üstelik sanatçı bütün bu eserleri yaparken mekanik aletlere ve cetvellere hiçbir şekilde güvenmediğini ve her şeyi görerek yaptığını söylüyor, eğer başarılı olarak nitelendiriliyorsa bunun doğru orantılama kullanmasına bağlıyor.
Kupjack, 16 Aralık'ta sergilenecek 20 minyatür odanın değerinin sigortayla beraber 15 milyon dolar olduğundan ve her bir odanın fiyatının da 300-600 bin dolar arasında değiştiğinden bahsediyor. Sattığı odaları bazen özlediğini de söyleyen Kupjack, parası olduğunda bazı eserlerini sattığı insanlardan geri satın almayı düşündüğünü de itiraf ediyor.
Kupjack kahvehane dışında İskender'in odasından Amerika'nın kolonyal mimarisine kadar çeşitli döneme ait odaların sergileneceğini ve minyatürler arasındaki bir odanın da kendi evindeki salonu olduğunu belirtmeden de geçmiyor.
Haberin fotoğrafları