kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Zeynep Zeytinoğlu

Eskişehir'de sudan ucuz festival

BÜLENT DENLİ
BÜLENT DENLİ
06.11.2008
Bugün Eskişehir'de, dokuz gün sürecek muhteşem bir festival başlıyor. Klasik müzikten rock ve caza, tiyatrodan resim sanatına kadar birçok alanda 300'e yakın yerli ve yabancı sanatçı kentte olacak. Bu yıl 14.'sü yapılan Eskişehir Festivali Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı tarafından ilk kez 1995'te düzenlendi. Sanat etkinlikleri ve festivallerin Türkiye'nin üç büyük kenti dışında da yaygınlaştırılmasına örnek olan bu organizasyon ile ilgili olarak Komite Başkanı Zeynep Zeytinoğlu ile görüştüm. Ayrıntılara geçmeden önce bir öz eleştiride bulunmak istiyorum. Zeynep Hanım ile sohbet ederken Türkiye'ye İstanbul merkezli bakmanın sıkıntısını yaşadım. Festivalden öte, çocuklara ve gençlere yönelik programlarla ülkenin geleceğine yatırım yapan bu etkinliği kendi adıma kavrayamadığım için üzüntü duydum. Hüseyin Başkadem'in yoktan var ettiği Afyon müzik festivalini, Bursa'yı, Mersin'i, hatta İzmir ve Ankara'yı basın olarak es geçtiğimizi düşündüm. Aslında kafamda böyle bir yol haritasının çıkmasına yumuşak üslubu, bilgisi ve görgüsü ile Zeynep Zeytinoğlu sağladı. Eskişehir Festivali'ne hayat veren Zeytinoğlu ailesini iki üç satırla anlatmak mümkün değil. Onlar, Anadolu'daki sanayici ailelerin simgelerinden.

33 ETKİNLİK OLACAK

Zeynep Zeytinoğlu nerdeyse ailenin bütün fertlerinin Eskişehir festivali için ter döktüğünü belirtiyor. Uluslararası Eskişehir Festivali bugüne kadar sanatseverlere klasik müzik, klasik Türk müziği, Türk halk müziği, caz, rock, blues, tiyatro, çağdaş dans, çocuk etkinlikleri, fotoğraf, resim heykel sergileri, konferans ve söyleşileri kapsayan geniş bir etkinlik yelpazesi sunmuş. Dünyanın sayılı klasik müzik orkestraları Eskişehir'de sahne almış. Michael Brecker, Rand Brecker, Steve Coleman Evlin Jones gibi cazın dev isimleri, İdil Biret, Suna Kan Hüseyin Sermet, Suna kan gibi dünya çapında Türk sanatçıları festivalin temel taşlarını oluşturmuş. Zeytinoğlu bu yıl hem dünyada hem de Türkiye'de ortaya çıkan olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle kısıtlı bir bütçeyle çalışmak zorunda kaldıklarını belirtirken şunları anlattı: "Biz yine de elimizden geldiğince iyi bir festival programı oluşturmaya çalıştık. Amacımız Eskişehir'de mümkün olduğunca çok kişinin gösterileri izlemesini sağlamak. Şehrimizde iki üniversite olduğu için yaklaşık 40 bin öğrenci var. Bu nedenle bilet fiyatlarını düşük tutuyoruz. Kar amacı olmadığı için bilet fiyatları tam 12 lira, öğrenci 6 lira. Çocuk etkinliklerinde çocuklardan sadece 1 lira talep ediyoruz."
Zeytinoğlu, Eskişehir'de üniversite öğrencilerinin getirdiği dinamiğin festivali de beslediğini anlatıyor. İlk yıllarda Anadolu Üniversitesi'nin bütün olanaklarını kullandıklarını, 14 yıl içinde Eskişehir'de inanılmaz bir gelişme olduğunu vurgulayıp şöyle devam ediyor: "Eskişehir Türkiye'de okur-yazar oranı en yüksek olan illerden biri. Bence şu anda Türkiye'nin en uygar şehri. Üniversitemizin ve belediye başkanımızın müthiş çalışmaları var. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin artık mükemmel salonları var. Eskiden salon sıkıntısı çekiyorduk. Şimdi hangi salonda yapalım diye düşünüyoruz."
Zeynep Zeytinoğlu'nun daha anlatacak çok şeyi var. En büyük hayali "Bizim için çok önemli," dediği çocuklar için 365 gün işleyebilecek bir düzen kurabilmek. Evet, dokuz gün sürecek festivalde bu yıl beş klasik müzik, dört pop, caz, rock konseri, bir dünya müziği, bir sergi, sekiz atölye, bir canlı müzik eşliğinde sessiz film ve beş film gösterimi olmak üzere 33 etkinlik yer alıyor. Ben pop cazın tartışmasız en büyük gruplarından Spyro Gyra için Eskişehir'de olacağım.