kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Said Yazıcıoğlu

Aleviler için genel müdürlük kurulacak

Ergun AKSOY Şenol ATEŞ Uğur BECERİKLİ
13.11.2008
Kapatma davası nedeniyle Alevi açılımını rafa kaldıran Hükümet, yeni bir çalışma başlattı. Bakan Said Yazıcıoğlu'nun tamamlamak üzere olduğu çalışma kapsamında cemevleri yasal statüye kavuşacak..
Alevi kesimin son dönemde yükselen sesine hükümet kulak verdi. Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davası nedeniyle Alevi açılımını rafa kaldıran hükümet, cemevlerine yasal statü kazandıracak adımı atmaya hazırlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışma başlatan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ilgili taraflarla bir araya geldikten sonra çalışmasına son şeklini verecek. Çalışma için Erdoğan tarafından Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu görevlendirildi. Yazıcıoğlu, ilk olarak AKP'nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu ile temas geçti. Görüşmelerde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat yasasının bulunmamasının en büyük engel olduğu kanısına varıldı. Bu aşamada Devlet Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlük oluşturulması görüşü ağırlık kazandı. Cemevlerine aktarılacak bütçenin, 'inanç kültürlerinin desteklenmesi' çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı oluşturulacak genel müdürlük aracılığıyla yapılabileceği tartışmaya açıldı.

YASAL STATÜ
Alevi kesimin zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki talebine ise Hükümet ve AKP, çok sıcak yaklaşmıyor. AKP'de Anayasa değişikliği gerektiren adımların ülkede gerilime yol açacağı düşüncesiyle şimdilik yasa değişikliğiyle atılabilecek adımların daha doğru olacağı görüşü hâkim. Yazıcıoğlu'nun çalışmasını tamamlamasından ardından ilgili kesimlerle bir araya geleceği ve çalışmaya son noktayı koyarak düğmeye basacağı kaydediliyor. Bu çalışmanın gerçekleşmesi halinde cemevlerinin yasal statüye kavuşmasının önü açılacak. Camilerde olduğu gibi cemevlerinin de elektrik, su giderleri karşılanacak. Cemevlerinde görev yapacak dede, zakir ve hademelerin maaşlarının ise bu düzenlemeyle bütçeden karşılanması öngörülüyor. Hükümet düzenlemeyi yaparken tekke, zaviye ve türbeleri kapatan yasaya aykırı düşmeyecek formüllere ağırlık veriyor. Yapılan çalışmada, bazı tarikat ve cemaatlerin, cemevlerine getirilecek hakları örnek göstererek talepte bulunmalarının önüne geçilecek bir düzenleme üzerinde duruluyor.

3 GÜNDE ÇÖZÜLMEZ
Yazıcıoğlu'nun çalışmasına destek veren İbrahim Yiğit, şunları söyledi: "85 yılda çözülemeyen bu sorun 3 günde çözülemez. Geçen hafta Sayın Bakanımız Yazıcıoğlu ile bir araya geldik. Sonra tekrar toplanacağız ve bizim görüşlerimize başvuracak. Bir genel müdürlük kurulması fikri ağırlıklı olarak öne çıkıyor. Bu şekilde sorunun büyük bölümü aşılır. Cemevleri camilerin alternatifi değil. Her kesimin inancına saygımız var. Bu çalışma daha önce başlatılmıştı. Ancak partimiz hakkında açılan kapatma davası tüm gündemi altüstü etti. Açılım konusu biraz geriye itildi."