kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Yedi Ölümcül Günah.. Günah mı?..

İstanbul dışındayım.. Böyle zamanlarda köşe Yasemin'e emanet.. Geçmişteki yazıları tarıyor, seçiyor ve köşe koyuyor. Yani mal benim ama, Hıncal'ın Yeri Yasemin'e kiralanıyor aslında.. İyi de oluyor hani.. İşte Yasemin'in seçtikleri.. .
PAPA Büyük Gregory 6'ncı yüzyılda Yedi Ölümcül günah demişti onlar için.. Arzu.. Öfke.. Oburluk.. Tembellik.. Gurur.. Hırs.. Gıpta.. Oxford Üniversitesi 21. yüzyılda bu yedi ölümcül günahı araştırmaya karar verdi..
Sonuçları bir kitapla açıkladılar.. İlk Ölümcül Günah, Arzu'yu, Cinsel Arzu'yu geçen hafta onlardan özetle naklettik.. Oxfordlu araştırmacılar "Suçluluk duygusunu bırakın. Arzu etmek iyi bir şeydir" dediler.
Cambridge'li filozof Simon Blackburn ise, bırakın ölümcül günah olmayı
"Arzu duymak erdemdir" diye ortaya çıktı.. Peki ya ötekiler.. Oxford Üniversitesi Yayın gurubu, her ölümcül günahın her birini 21. yüzyılda araştırma işini ayrı bir uzmana vermiş. Amerikalı oyun yazarı Wendy Wasserstein, Tembelliğin teşvik edilmesi gereken bir şey olduğu sonucuna varmış.
"Hayatımızda kendimize ayırdığımız zaman giderek azalıyor. Çalışma saatleri artıyor. Yaşamımızı gereğinden fazla dolduruyoruz" diyor. Oburluğu yazma görevi Francine Prose adlı bir bilim adamı..
"Yemek yerken kendimizi daha rahat hissetmeliyiz.. Bir yemek yiyorsanız tadını çıkarın. Şarabın tadını çıkarın.. İstiridyenin tadını çıkarın. Yemek yemek, yasaklardan oluşan bir baskı değil, bir zevk, bir keyif olmalı.." diyor.
Din konularında yazan Phyllis Tickle, hırsı lanetliyor, buna karşılık.. Küreselleşme karşıtlarının hırsı ve bu hırsla kurdukları organizasyonlar ve eylemleri giderek artan bir huzursuzluk yaratıyormuş. Bir Budist düşünür, Profesör Robert Thurman (Aynen öyle.. Film yıldızı Uma Thurman'ın babası ve Dalay Lama'nın yakın dostu) öfkeyi, üretimi düşürdüğü için lanetliyor.. Budist düşüncesine göre, iyinin gelmesi için sakin ve olumlu düşünmek gerek..
Afro-Amerikalı diye anılan zenci yazarlardan Michael Eric Dyson, "Gurur bir insanın köklerinde varsa kabul edilir" diyor. Yani "Ne mutlu Türküm diyene.." Ama başka kökenlerden gelenleri aşağılamak için kullanılırsa, yanlış.. Joseph Epstein adlı bilim adamına göre kıskançlık erkeklerde ve kadınlarda farklı olurmuş..
"Kadının kıskançlığı genelde kişisel ve özeldir. Erkek kıskançlığı ise daha vahşi ve daha aptalcadır. Çünkü erkek kıskançlığı, kendi değerini fazla abartmaktan doğar ve hayalgücü ile gelişir. Günümüzde zengin, başarılı ve şöhretli kişilere yönelik popüler kültür de, insanları çok daha gıpta eder hale getiriyormuş."
Bunlar Hıristi yan dininin yedi ölümcül günahı aslında.. Ama öteki dinlerde de düşünceler aşağı yukarı ayni.. O zaman size sormak gerek.. Ya da siz kendi kendinize sorun bakalım.. Arzu, öfke, oburluk, tembellik, gurur, hırs ve gıpta hakkında siz ne düşünüyorsunuz. Lafı fazla uzatmadan yazarsanız, bakarsınız bu köşeye aktarmaya değer bulduklarımı nakil de ederim.. Kısa.. Öz.. Ve farklı..
(25 Ocak 2004'te yayınlandı)