kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ENGİN ARDIÇ

Baba Vanga laga luga

Vanga Nine yani... "Baba" nine demek Slav dillerinde, "babuşka" da onun "diminütifi" oluyor ya, ninecik...
Asıl adı Vangelia Guşterova... Kredi kartı bilgilerine ulaşmak isterseniz(!), kızlık soyadı Dimitrova...
Eski bir Osmanlı tebaı, bir Pomak kadıncağız... 1911 doğumlu, 1996'da ölmüş, iki gözü kör.
Kehanetleriyle ünlü... Son günlerde çok tartışıldı.
İran'dan bir kehanet yumurtlanınca (batıda kara renkli bir adam dünyanın en büyük ordusunun başına geçecek ve sonra da kıyamet kopacak), Vanga Nine'nin de benzer bir kehaneti hatırlatıldı:
Amerika'nın kırk dördüncü başkanı bir zenci olacak ve ondan sonra da başka bir başkan gelmeyecek, çünkü Amerika yıkılacak!... (Kuzeygüney çatışması çıkacakmış gene.)
Ona bakarsanız, Vanga Nine günün birinde bütün dünyanın komünist olacağını ve Rusya'nın da dünyayı ele geçireceğini söylemiş.
Bu da Bulgaristan'ın komünist yöneticilerinin pek hoşuna gitmiş olmalı ki, kadıncağıza ilişmemişler. Hatta, eski diktatör Todor Jivkov'un bile sık sık ona danışmış olduğu söyleniyor. (Hani şu, bizim örtülü ödenekten rüşvet alıp Naim Süleymanoğlu'nu bize bırakan adam!)
Ninenin kehanetlerinin büyük çoğunluğunu, sakız gibi her yana çekilebilir genelgeçer laflar oluşturuyor: İklimler değişecek, kuraklık artacak, Çin ekonomisi çok gelişecek, Üçüncü Dünya Savaşı çıkacak, falan filan... Yemeğini ateşe koyup gazetelere göz atan herhangi bir ev kadınının da ileri sürebileceği malum kaygılar... Elbette uzaylılar da geleceklermiş. Gelmeseler şaşardım.
Bunun ötesinde, daha kolay yorumlanan sözleri de var: Amerika'yı demir kuşlar düşürecek, Vladimir'in zaferi parmak ısırtacak, vesaire.
Fakat işin suyunu şurada kaçırmışlar: Adolf Hitler (ki fala çok meraklıydı) bu kadını evinde ziyaret etmiş ve artık ona ne dediyse, yanından son derece tatsız ve asık suratlı ayrılmış...
Hitler'in hayatı boyunca Bulgaristan'a hiç ayak basmadığını biliyoruz.
Acaba nineyi Almanya'ya mı götürmüş getirmişler?
Galiba, ünlü falcı Hanussen'den azıcık esinlenmişler. Hitler, "günün birinde yenileceksiniz" dediği için onu öldürtmüştü. Acaba nineye niçin dokunmamış?
Bizim de bir Gürcü Bacı'mız vardı, her sene yılbaşı dolaylarında Hürriyet Gazetesi bu kadını muntazaman ziyaret eder, birinci sayfadan yayınlanmak üzere hatırını sorar, o da döktürürdü: Fenerbahçe şampiyon olacak, Zeki Müren çocuk doğuracak, vesaire.
Sonra iş "çağdaşlık" kazandı, medyumlar KDV'li kasa fişi de vermeye başladılar... Fakat Medyum Keto, ne hikmetse, canlı yayında Medyum Memiş'ten dayak yiyeceğini öngörememişti...
Tam bütün bunları aştık, "hayatta en hakiki mürşit olan ilim" yoluna girdik derken başımıza Vanga çıkardılar.
Bendeniz bu Vanga işinde, "eskiden KGB namıyla maruf FSB örgütünün" kokusunu aldım.
Ya da DS diyelim, Bulgar gizli servisi, Drjavna Sigurnost... Farketmez.
Sigara ve silah sevkederek bizi duman ettikleri yetmedi yetmişli yıllarda, şimdi de eğitimi ve aklı kıt kadınları böyle oyalıyorlar... Ben de merak ettim: Seda Sayan günün birinde imam nikâhıyla da olsa bana varacak mı?
Hep olumsuz şeyler söylemişsin be nineciğim, attır bize hayırlı bir kehanet, sevindir şu garibi icabında...