kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Beyin tümörleri hastayı İsa da yapar, Don Juan da!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.11.2008
Beyin tümörü, kişilik bozukluğuna yol açabiliyor. Doç. Dr. Cahide Topsakal; bazı hastaların cinsel dürtüleri arttığı için Don Juan'a dönüştüğünü, bazılarının ise kendilerini İsa zannettiğini söylüyor..
Beynimizde oluşan bir tümör; depresyona, mutsuzluğa hatta çapkınlığa yol açabiliyor. Türkiye'nin sayılı kadın beyin cerrahlarından Doç. Dr. Cahide Topsakal, vücudumuzun en önemli bölümü olmasına rağmen beyin hakkında çok az şey bildiğimizi söylüyor. Beyin tümörlerinin insan psikolojisi üzerinde belirgin etkiler yarattığını belirten Topsakal, bu konuyla ilgili soruları yanıtladı:

* Psikolojik sorunlar, beyin tümörlerinin ilk belirtileri midir?
Beyin tümörlerinde genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç ya da sara nöbeti gibi bulgular ön plana çıkar. Ancak beynin ön bölgesi, kişiliği temsil eder. Buradaki tümörler, kişilik bozuklukluğuyla kendilerini gösterir. Bu nedenle psikiyatri kliniklerine getirilen ya da yıllarca antidepresan kullanan çok fazla hasta var.

KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLUR
* Tümörden kaynaklanan kişilik değişimi nasıl oluşur?
Kişilik bozukluğu bazen depresyon şeklinde, bazen de çok sakin bir kişinin agresifleşmesiyle ortaya çıkar. Bir insanın her gün yaptığı bir şeyi unutmasıyla da açığa çıkabilir. Benim, tek başına yaşayan yaşlı bir hastam vardı. Tüm faturalarını aksatmadan öderdi. Çocukları ondaki tuhaflığı, ödenmemiş faturaları masasının üzerinde birikince anladı. Ailesi bilinçli olduğu için onu doktora götürdü. Beyin MR'ı çektirildi ve sonuçta beyninin ön bölgesinin tabanında, portakal büyüklüğünde iyi huylu bir tümör saptandı. Tümör, bu büyüklüğe ulaşana kadar hiç bulgu vermemiş. Vermeyebilir, baş ağrısı da yapmayabilir. Yaratacağı kişilik bozukluğu da, kişiden kişiye değişebilir.

SEKS
* Cinsel dürtülerdeki artış da, tümör belirtisi olabilir mi?
Eğer tümör büyükse ve beynin seksüel yaşantıyı idare eden bölgesine basıyorsa; vücut ondan nasibini alır. Hasta, karşı konulamaz bir şekilde cinsel uyarı duyabilir. Hiç cinsel yaşantısı olmayan biri günde 10 kez, üstelik uygunsuz yerlerde cinsel ilişkiye girmek isteyebilir. Belden aşağı konuşmaya başlar. Tümör büyüyüp beynin orta bölümüne uzandığında ise, hastalar kendilerini farklı biri mesela Tanrı ya da İsa zannedebilir. Bu durumda, beyin MR'ı çekilmelidir.
Haberin fotoğrafları