kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ferguson'un diplomatik kriz endişesi

Giriş Saati : 07.11.2008 07:42
Güncelleme : 07.11.2008 17:41
Yeni Haber
York Duşesi Sarah Ferguson'un kızları ile birlikte kılık değiştirip gizli kamera ile Türk çocuk bakımevlerinde çekilen olay görüntüler, popüler haber programı Trevor McDonald'un sunduğu 'Tonight' programında gösterildi.

Türkiye ve İngiltere'de eş zamanlı olarak tartışılan ve küçük çapta diplomatik krize de yol açan program öncesinde İHA'ya telefon ile kısa bir açıklamada bulunan Ferguson, bugün yayınlanacak programın Türkiye'yi utandırmak için yapılmadığını ve ülkeler arasında diplomatik bir soruna yol açmak mahiyetinde olmadığını belirtti. Ferguson, 'Bu çok endişe verici bir durum. Ben iki kızı olan bir anneyim. Tamamen insani duygular ile bu programı yapmaya karar verdik. O çocukların durumunu gören herkes ne demek istediğimi anlar" dedi.

Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ziyareti sırasında kendisinin de gündeme geleceğini öğrenince çok şaşırdığını ifade eden Ferguson, 'Ben negatif hiçbir şey yapmadım ve yanıtlayamayacağım bir soru yok. Ben bir anne olarak ordaydım. Ben politikacı değilim ve Kraliyet ailesinin de bir üyesi değilim artık" şeklinde konuştu.

Yine telefon aracılığıyla açıklamalarda bulunan program yapımcısı ve gazeteci Chris Rogers de, olayın gereğinden fazla büyüdüğünü ve York Düşesi Ferguson'un çok yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Kendilerinin 2 yıl önce de benzeri bir program yaptıklarını ve bu çerçevede aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin gözlem altına alındığını belirten Roger, "Niye Türkiye ve Romanya'da bu çekimleri yaptık derseniz; bu 2 ülke de AB'ye girmek istiyor ve insan hakları karnelerinin düzeltildiğini iddia ediyor. Bunları yakından gözlemlemek için bu programı yaptık.

Ben 2 yıl Türkiye'de yaşadım ve oranın güzelliklerini biliyorum. Belki benden artık nefret edebilirler ancak bu insan hakları ihlalleri AB'ye üye olmak isteyen bir ülkeye yakışmıyor' dedi.

Bugün yayınlanan programda İngiliz turistlerin popüler destinasyonu ve Doğu ile Batı arasındaki köprü olan İstanbul'un bir de görünmeyen yüzü olduğunu belirterek başlayan programda, güzel İstanbul görüntülerinin ardından gizli kamerayla Zeytinburnu ve daha sonra Ankara Saray bakımevinde çekilen görüntüler ekrana getirildi. Psikologlar ve İnsan Hakları Derneği yetkilileri ile yapılan röportajlara da yer verilen programda, özellikle bir kutu içinde tutulan hiperaktif bir çocukla, felçli ve yürüyemeyen ancak güneşi görmek için her gün aynı noktaya süründüğü ifade edilen çocuk, oldukça dramatik bir şekilde programda işlendi.

Ferugson'un 18 yaşındaki küçük kızı Prenses Eugenie'nin ağlayan görüntüleri, programın fragmanları ve yayın içinde sık sık ekrana getirildi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin sorgulandığı programda, Türkiye'de sakat çocukların istenmediği ve doğduklarında bu çocukların gözden çıkarıldığı gibi sert ifadeler de yer aldı.

İHA