kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Patatesi karanlıkta saklayın

DİDEM SEYMEN - SAĞLIK SERVİSİ
06.11.2008
Diyetisyen Tuğçe Aytulu, gıdaları satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı: Plastik kapta turşu ve meyve suyu almayın. Zeytinyağını açıkta bırakmayın. Patatesi ışıksız dolapta saklayın!..
Alışveriş yaparken ne kadar bilinçlisiniz? Uzmanlara göre, ürünlerin yalnızca fiyatlarına ve son kullanma tarihlerine bakmak yeterli değil. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, besinleri satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. İşte Aytulu'ya göre, sağlıklı alışverişin püf noktaları:

ALIŞVERİŞİN KURALLARI
* Tüm gıdaları satın alırken son kullanma tarihi ve ambalajının zarar görmemiş olması gibi özelliklere bakın. Ambalajı ezilmiş gıdalar, hava alıp bozulmuş olabilir.

* Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken, ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir.

* Patates alırken yeşillenmemiş, yarık ve çatlakları olmayanların tercih edilmesi gerekir. File içinde olanlar yerine, tek tek elle seçmeyi tercih edin.

* Pastorize olmayan sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir. Bu nedenle açık peynirler yerine, kapalı kutularda satılanları almak daha güvenli olacaktır. Uygun şartlarda üretilmemiş peynirlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı unutulmamalıdır.

* Süt ve hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanlar tercih edilmelidir. Bu ürünler, besin değerini daha az kaybetmiş olan ürünlerdir ve kullanılan yöntem hijyenik olarak en güvenilir teknolojiyle hazırlanıp paketlenen yöntemdir.

* İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi, bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir.

* Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir. Örneğin turşu ve portakal suyu gibi gıdalar, plastik kaplarda saklanmamalıdır. Böyle satılanları tercih etmeyin.

DİYET ÜRÜN ALIRKEN...
* Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın ve buna bağlı olarak oluşan hastalıkların giderek artmasıyla, düşük kalorili ürünlere olan talep arttı. Tüketiciler bu ürünleri kullanırken, üzerlerinde 'light, yüzde sıfır yağlı, diyet, şekersiz' gibi ibareler görüyor. Bir ürünün light veya şekersiz olmasının, o ürünün kalorisinin düşük olduğu anlamına gelmediği unutulmamalıdır.

* Bir ürünün light olması, bu ürünün yağının veya kalorisinin azaltılmış olduğu anlamına gelir. Ancak yağı azaltılmış bir ürün, mutlaka düşük kalorili olmak zorunda değildir. Çünkü ürünün yağının azaltılması işlemi sırasında, yağı azaltılırken kapsadığı diğer besin öğelerinin içeriğinde artış olabilir.

* Tüketiciler tarafından yanlış anlaşılan diğer bir konu ise; üzerinde diyet yazan ürünlerin kalorisiz olup istenildiği kadar yenilebileceği düşüncesidir. Oysa bu; maalesef mümkün değildir. Diyet bisküvi olarak satılan ürünler markasına göre farklılık göstermekle beraber, ortalama olarak iki-üç adet diyet bisküvinin kalorisi bir dilim ekmekteki kaloriye eşittir.

DİYABETİK ZAYIFLATMAZ!

* Diyabet hastaları için piyasada 'diyabetik' etiketi ile satılan birtakım ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır.

* Diyabetik ürünlerin yağ miktarları azaltılmış olmayabilir. Bu durumda, zayıflamak için yapılan diyetlerde kullanılmaları pek uygun olmayacaktır. Tüketicilerin diyabetik ve diyet etiketlerini birbirine karıştırmamaları gerekir. Bunlar, tamamen farklı ürünlerdir.