kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

300 Türk Amerika'daki bankada dişini saklattı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
05.11.2008
Amerika'da bulunan NECC adlı diş bankasının Medikal Direktörü Dr. David Matzilevich, diş saklatma yönteminin yaygınlığıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Bu kök hücreler başkaları için kullanılabilir mi?
NECC, tamamen kişiye özel bankacılık yapan özel bir firmadır. Gerek kordon kanı kök hücreleri, gerekse diş kök hücrelerine laboratuvarımızda HLA doku uyum testi yapılmamaktadır. Bu test, sadece hücreler geri istendiğinde uygulanır. Bu durumda, bu hücrelerin kişinin kendisinden başka birine uyup uymadığı hiç kimse tarafından bilinmemektedir. Yani, bu hücrelerin başkaları için kullanılması mümkün değildir.

* İhtiyaç halinde ne kadar sürede kök hücreye ulaşılabilir?
Üyelerimizin kök hücrelerine tedavi için ihtiyaç duyup, geri istemeleri bizi üzse de; onlara her yardımı sağlıyoruz. Gerekli evraklar hazırlanıp bize gönderildikten sonra, kök hücrelerin bankamızdan tedavinin yapılacağı yere ulaştırılması en fazla 2 gün sürüyor.

TALEP ARTIYOR!
* Türkiye'den diş saklama konusundaki talep nedir?

Diş kök hücresi bankacılığı dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok yeni. Ama gelen diş sayısı, bu konudaki bilincin giderek yükseldiğini gösteriyor. Türkiye'de de bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların olduğunu duymak, bizi çok sevindiriyor. Bu yılın başından itibaren şu ana kadar Türkiye'den bankamıza 250- 300 civarında diş gönderildi. Amerika'da ise bu rakam 10 binin üzerinde ve diş kök hücrelerini saklayan 3 banka var. Bunlardan biri de bizim bankamız olan NECC. Talep fazla ve giderek artacak.