kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Fibromiyalji görünmez değil gerçek bir hastalık!

Vücudumdaki dayanılmaz ağrılar nedeniyle bana 'fibromiyalji' teşhisi kondu. Bu, depresyonun öbür adı mı? Hayali bir hastalık mı? Yasemin K./İstanbul

Fibromiyalji aslında bir hastalık değil, karışık bir sendromdur. Hastaların esas sorunu baş, boyun, sırt, göğüs, dirsek, kalça ve diz gibi bölgelerde sıklaşan şiddetli ağrılardır. Özellikle orta yaş ve menopoz sonrasındaki kadınlarda sık görülen bu problem; aşırı yorgunluk, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, duygusal durumda hızlı gelgitler, aşırı endişe ve gerginlik ile birlikte ilerler. American College of Rheumatology'ye göre; en az üç aydır devam eden yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerinde hassasiyet olması durumunda, fibromiyalji tanısı kesinleşir. Ancak bu kriterlere uymayıp, fibromiyalji tanısı konulan hastalar da olduğunu da bilmelisiniz.

NEDENİ BULUNAMIYOR
Fibromiyalji hastalarını rahatsız eden ana konulardan biri; bu hastalığa neyin yol açtığının tam olarak anlaşılamamasıdır. Bazı uzmanlar, vücutta ağrıya genel bir hassasiyet oluştuğu için fibromiyaljinin ciddi bir rahatsızlık olarak ele alınması gerektiğini bile savunur. Fransa'da Centre Hospitalo- Universitaire de la Timone'da yapılan yeni bir araştırma ise, fibromiyaljinin altında yatan sorunla ilgili önemli bilgiler içeriyor. Fibromiyalji hastalarının beyinlerini SPECT yani foton emisyon komputer tomografi tekniği ile inceleyen uzmanlar, bu hastalarda beyne giden kan akımında bazı anormallikler olduğunu belirtiyor.

STRESTEN UZAK DURUN!
Beynin ağrı bölgelerine giden kan akımının artması ve ağrıya verilen duygusal tepkileri denetleyen bölgeye giden kan akımının azalması, fibromiyalji belirtilerinden sorumlu tutuluyor. Sorununuzun hayali olmadığını düşünerek rahatlayabilirsiniz. Bu sorunun tedavisi için romatoloji, iç hastalıklar ve fizik tedavi uzmanları ile psikiyatristlerin birlikte çalışması gerekeceğini unutmamalısınız. Ayrıca iyi bir stres yönetimi, uyku düzeni, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığını da size fayda sağlayacaktır.