kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Doğru kararlar' almak için zihinsel detoks şart

04.11.2008
Yaşamınızda doğru kararlar alamıyorsanız, korkularınız varsa, kendinizi sürekli kötü hissediyorsanız bir an düşünün! Tıpkı 'fiziksel detoks' gibi beyninizdeki içeriği olmayan fazla bilgileri de 'zihinsel detoks' ile ortadan kaldırabilirsiniz..
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için hiç detoks yaptınız mı? Yapmadıysanız da, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaya çalışılan işleme 'detoks' dendiğini biliyorsunuzdur. Özellikle sıvı gıdalarla beslenilerek vücutta birikmiş zararlı maddelerin temizlenmeye çalışılması detoksun ana amacı. Ama kilo vermek, daha sağlıklı hale gelebilmek, vücut direncinin artırılması da istenen sonuçlar arasında sayılabilir. Peki bu yöntemle kilo veren kişiler bir müddet sonra eski kilolarını hatta daha da fazlasını geri alır mı? Aslında bunun yanıtı çok basit; eğer hayatı yönetme biçimindeki süreçler ve stratejiler değişmemişse fiziksel olarak yaşanan değişim kısa süreli olabilir. Diğer bir deyimle, 'fiziksel detoks' kadar 'zihinsel detoks' da gereklidir. İyi de 'zihinsel detoks' nedir? NLP Uzmanı Cengiz Eren, 'zihinsel detoks'un kişinin hayatında önemli olduğunun altını çizerek şunları anlattı:

İstekleri engelliyor
"Beynimizde, geçmişte yaşanan tecrübeler ve duyu organlarımız vasıtasıyla alınan bilgiler duygularla birlikte beynimize kaydedilir. Yaşanan tecrübenin içeriksiz sonuçları, farkında olunmadan bazı stratejiler ortaya çıkarır. Bu da, kişinin istediklerine ulaşmasını engeller ve kaynakların yeteri kadar kullanılamamasına neden olabilir. Kaynakların kullanılmasını engelleyen, değişme direncini artıran, yeni öğrenme süreçlerinin önünde engeller yaratan bu sonuçlar tıpkı insan vücudundaki bakteriler veya virüsler gibi kişiyi çok şey yapabileceği halde ya aza razı eder veya hiçbir şey yapamaz hale getirebilir. İşte 'zihinsel detoks' kişinin yaşadığı sonuçların ne olduğunun farkına varmasını ve bunların etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir."

'Hayır' demeyi sağlıyor
Eren'e göre, nasıl 'hayır' denilebileceğini zihinsel detoks süresince öğrenebilmek mümkün. Zihinsel detoks her zaman ve her yaşta yapılabiliyor. Sorunlar sorun haline gelmeden kişi, istediği sonuçlara çok daha kolay ulaşabiliyor. Eren, "Hiçbir sorun yokken bile beynimizin çalışma modeli, kullandığımız dilin hayatımızdaki önemi, duyu organlarımızı kullanma biçimimiz, bilgilerin yarattığı sınırlar, başarı ve başarısızlıklarımızın yarattığı engeller, karar ve yönetim stratejilerimiz ile kaynaklarımızın doğru modelde kullanılması için zihinsel detoks yapılabilir" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları