kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Kendi fotoğrafınızı çekmeye çalışırken akrobasi yapmanıza gerek yok; yeter ki makinenizin ayarlarını iyi bilin!

Gülümseyin çekiyorum!

ERKAN SEVENLER
24.09.2008
"Dijital fotoğraf makineleri çıktı mertlik bozuldu," diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü teknolojinin geldiği bu a.amada bile insan faktörü hâlâ önemli. İ.te çektiğiniz fotoğraşarın kalitesini artırmak için ipuçları ..
İnsanlık tarihiyle kıyaslandığında kısa bir geçmişe sahip olan fotoğraf, son 10 yıldır büyük bir devrim yaşıyor.
Fotoğrafın keşfinden günümüze kadarki bildik kimyasal süreç, günümüzde yerini dijital teknolojiye bırakmış durumda.
Dünyadaki pek çok fotoğraf makinesi üreticisi artık film kullanan kameraları üretmeyeceğini çoktan açıkladı bile...
Hatta keşfiyle beraber devrim yaratan ve anında fotoğraf baskısı anlamına gelen Polaroid markası bile artık fotoğraf sektöründe yok.
Bazı köklü firmalar alışkanlıklarından ve (şimdilik!) kaliteden ödün vermemek için klasik film ve kimyasala dayalı fotoğraf çeken fotoğrafçılar için üretim yapmaya devam etseler de fotoğraf teknolojisinin yakın geleceğini görmek için kâhin olmaya gerek yok.
Çok değil, daha 10 yıl önce ancak küçük bir servet ödeyerek satın alınabilen dijital fotoğraf makineleri bugün avucumuzun içine sığabilecek kadar küçüldü ve herkesin ulaşabileceği kadar ucuzladı. Üstelik de görüntü kaliteleri ve sıradışı özellikleriyle atalarını kıskandıracak özelliklere sahip olarak...
Bir zamanlar sahip olduğu fotoğraf makinesinin markası, objektiflerinin odak uzaklığı ve diyafram açıklığıyla övünen fotoğrafçılar bile artık megapiksellerini yarıştırıyor! Hatta amatör olarak fotoğrafla ilgilenenler bile daha ellerindeki makine eskimeden yeni modellerin çıkmasıyla beraber bu tuzağa düşüyor. Pek çok amatör gerçekte hiçbir zaman bastırmayacağı ve sadece bilgisayar ekranında gördüğü bol megapikselli fotoğraflar için hatırı sayılır bir miktarda para ödüyor. Artık bazı fotoğraf makineleri kadraj içindeki insan yüzlerini ve gülümsemelerini bile algılıyor. Aile modunda ise daha önce çektiğiniz insan yüzleriyle karşılaştırarak netlemede önceliği aile bireylerine tanıyabiliyor.
Artık teknolojinin bugün geldiği yeri düşünürsek, "Hatalı bir fotoğraf elde etmek için başka türlü bir yeteneğe sahip olmak gerek!" diyebilirsiniz. Ama ne olursa olsun teknolojinin geldiği bu aşamada bile insan faktörü hâlâ önemli.
Tesadüflerle elde edilmiş başarılı sonuçlarla yetinmeyi düşünmüyorsanız, en azından sahip olduğunuz fotoğraf makinenizin kullanma kılavuzunu bir gözden geçirmelisiniz. Çok can sıkıcı ve eğlencesiz gözüken bu kitapçıklar size inanamayacağınız kadar yardımcı olabilir.
"Bir kullanma kılavuzu okudum ve hayatım değişti," demeyeceğiniz kesin.
Ama basit bir sorun için satıcınıza gittiğinizde 'taş devrinden 21. yüzyıla ışınlanmış biri' muamelesi görmezsiniz.
Haberin fotoğrafları