kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Türk işi fast food'un Kare As'ı

02.10.2008
Fast food zincirleri denilince akla hemen Amerika'dan ithal hamburgerciler geliyor. Oysa Türk damak tadına uygun lezzetlerin hızlı servis anlayı.ıyla sunulduğu yerli restoranlar da var. Yeme içme dünyasının tanınan isimlerine, favori Türk işi fast food mekânlarını sorduk..
ŞAMPİYON KOKOREÇ (Aldığı oy: 6)
Büfeci Galip ve Necati Tokgöz kardeşlerin 1981'de Beyoğlu Balıkpazarı'nda açtığı Şampiyon Kokoreç, 1994'ten bu yana tescilli bir marka olarak hizmet veriyor. 12'si İstanbul'da olmak üzere 45 şubesi bulunan Şampiyon Kokoreç, franchise yöntemiyle büyümeye devam ediyor. Beyoğlu'nun klasik lezzet durakları arasında yer alan Şampiyon'un en iddialı ürünü kokoreç olsa da, burada zümküfülden Ayvalık tostuna, hamburgerden çorbaya, midye dolmadan midye tavaya kadar birçok lezzeti bulmak mümkün. Şampiyon'da ister ayaküstü ister oturarak kısa sürede karnınızı doyurmanız mümkün. Jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Nevin Halıcı, Oğul Türkkan, Ayşe Tüter, Çimen Uzsoy ve Aydan Üskanat Şampiyon'unkinin üstüne kokoreç tanımadıklarını söylüyorlar.
Tel: (0212) 251 25 11

BAMBİ CAFE (Aldığı oy: 3)

1974 yılından beri Taksim Sıraselviler'de hizmet veren Bambi Cafe, Beyoğlu müdavimlerinin uğrak noktaları arasında yer alıyor.
Kaşarlı dürüm döneri, dilli kaşarlı tostu, tereyağlı kaşarlı kokoreçi, hamburgeri ve atomuyla her gün dolup taşan Bambi'nin, Taksim'deki birkaç şubesinin dışında Elmadağ, Sirkeci, Kadıköy, Çamlıca ve Mecidiyeköy gibi farklı semtlerde de şubeleri bulunuyor. Taksim şubesi 24 saat hizmet veren Bambi Cafe, özellikle gece yaşamının mola noktaları arasında yer alıyor. Jüri üyelerimizden Çimen Uzsoy, Bambi'nin kaşarlı dürüm dönerini "Beyoğlu gecelerinin enfes finali," olarak tanımlarken, Necdet Özgöz ve Tarık Sipahi'nin Bambi'deki favori lezzetleri de kaşarlı dürüm döner.
Tel: (0212) 252 87 13

SULTANAHMET KÖFTECİSİ (Aldığı oy: 2)
Türkiye'deki fast food zincirleri arasında, ilk Türk menşeli markalar arasında yer alan Sultanahmet Köftecisi, hızlı tüketim ihtiyacına 'geleneksel lezzet'ini koruyarak yanıt vermeyi hedefliyor. Kendi fabrikasında el değmeden hazırlanan köftelerin sunulduğu, Türkiye'nin farklı yerlerinde 80 şubesi bulunan Sultanahmet Köftecisi, Rusya pazarına girmiş ve ilk şubesini Moskova Ramstore'da açmış. Buranın mönüsünde Sultahahmet köftesinin yanı sıra baharatlı ve kaşarlı köfte çeşitleri de yer alıyor. Diğer fast food restoranlarında olduğu gibi köftenizi yanında patates ve içecekle birlikte mönü şeklinde alabiliyorsunuz. Salata, tatlı ve çocuk mönüleri de var. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs ve Ayşe Tüter, Sultanahmet Köftecisi'nin Türk işi fast food konusunda örnek bir marka olduğunu söylüyorlar.
Tel: (0212) 245 01 24

BORSA LOKANTALARI (Aldığı oy: 2)

Borsa Lokantaları zincirinin ilki olan Eminönü Borsa Lokantası, Eminönü'ndeki Zahire Borsası'nın bulunduğu sokakta 1927 yılında açılmış. Adını bu sokaktan alan lokanta, 1985 yılından beri Rasim, Tahsin, Ali Reşat Özkanca kardeşler tarafından işletiliyor. Harbiye, Beyoğlu ve Kandilli'de restoranları bulunan Borsa'nın Klasik Osmanlı Türk mutfağını self servis şeklinde sunarak yaygınlaştırmak gibi bir misyonu da var. Şu anda Eminönü ve Beyoğlu Borsa'larda self servis hizmet veriliyor.
Özellikle çorba çeşitleri, sebze ve et yemeklerinin ağırlıklı olduğu bu restoranlarda, ekmek arası döner, köfte ve değişik ızgara çeşitlerini bulmak da mümkün. Ayşe Tüter, Eminönü Borsa'nın ekmek arası dönerini beğenirken, Ahmet Örs buradaki hızlı servis sistemi sayesinde kısa sürede Klasik Türk mutfağından seçme lezzetlerle karnınızı doyurma imkânınız olduğunu söylüyor. Tel: (0212) 527 23 50

KIZILKAYALAR HAMBURGER (Aldığı oy: 2)

Geçmişi 1970'li yıllara uzanan Kızılkayalar Hamburger, Beyoğlu'na döneri ilk getiren büfe olarak biliniyor. Özellikle soslu hamburgeriyle Türk damak tadına uygun lezzetler sunan Kızılkayalar'ın müdavimleri oldukça fazla. Taksim Sıraselviler'in yanı sıra Şaşkınbakkal'da da bir şubesi olan bu hamburgercide, dilli kaşarlı tost, döner ekmek, sosisli atom gibi çeşitler bulunuyor. Jüri üyelerimizden Necdet Özgöz Kızılkayalar'ın soslu hamburgerini ve döner ekmeğini çok beğendiğini söylerken, Semih Somer de oyunu buradan yana kullanıyor. Tel: (0212) 251 13 57

BEREKET DÖNER (Aldığı oy: 1)

1989 yılında Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde açılan ilk Bereket Döner, ayranı ve geleneksel lezzette üretilen döneriyle yıllardır hizmet kalitesini koruyan bir adres. Aynı zamanda hazır döner üretimi yapan dev bir fabrikaya sahip olan Bereket firması, dönerini 20'nin üzerinde satış noktasında sunuyor. Beyoğlu'ndaki klasik lezzet duraklarından biri haline gelen Bereket Döner, jüri üyelerimizden Deniz Gürsoy'un favori Türk işi fast food mekânlarının başında yer alıyor.
Tel: (0212) 771 55 55

HACIOĞLU LAHMACUN (Aldığı oy: 1)
İlk kuruluşu 1965 yılına kadar uzanan Hacıoğlu'nun lezzet macerası Bursa'da başlamış. 1993 yılından beri lahmacunda hızlı servise geçmiş durumda. Fast food sistemini geleneksel Türk damak tadı ile bütünleştiren Hacıoğlu, başlangıçta lahmacun, ayran ve meşrubattan oluşan ürün yelpazesini, ilerleyen yıllarda; peymacun, piliç döner, et döner, soslu kanat, patates kızartması, salata gibi ürünlerle çeşitlendirdi.
Hacıoğlu restoranlarında tatlı çeşitleri de bulunuyor. 11 farklı ilde onlarca restoranla hizmet veren Hacıoğlu, jüri üyemiz Tarık Sipahi'den oy aldı. Tel: (0212) 227 56 89

RUMİ (Aldığı oy: 1)
Etli ekmek, tandır kebap, tantuni gibi Anadolu'ya özgü yöresel lezzetleri hızlı servis anlayışıyla sunan Rumi'nin Cevahir Alışveriş Merkezi, Profilo Alışveriş Merkezi ve Beşiktaş'ta şubeleri bulunuyor. Ekmek arası tantuni ve ekmek arası tandır kebabı büyük beğeni toplayan Rumi, jüri üyelerimizden Necdet Özgöz'ün favori restoranları arasında yer alıyor.
Özgöz'ün buradaki önerisi ise tantuni.
Tel: (0212) 380 18 00

HOSTA PİKNİK (Aldığı oy: 1)
1981 yılında Ankara'nın Sakarya Caddesi'nde kurulan Hosta Piknik, bir marka haline gelmiş ve öncelikle başkentte bilinen fast-food markaları arasına yerleşmiş. Farklı şehirlerde 20'ye yakın şubesi olan Hosta Piknik'in mönüsünde et ve tavuk döner, köfte ve ızgaralar, lahmacun ve pide çeşitleri ile tatlılar yer alıyor. Jüri üyelerimizden Oğul Türkkan, Hosta Piknik'in başarılı bir Türk işi fast food restoranı olduğu görüşünde.
Tel: (0312) 430 53 48

DORUK DÖNER (Aldığı oy: 1)
İzmir Çeşme'nin Ilıca mevkisinde 21 yıldır hizmet veren Doruk Döner, sadece döner üzerine uzmanlaşmış bir yer. Ünlülerin de yoğun ilgi gösterdiği mekânda, döner dürüm çok ilgi görüyor.
Buranın özenle hazırlanan döneri mideyi rahatsız etmiyor ve ağızda donma yapmıyor. Yaz aylarında günde 100 kilonun üzerinde dönerin satıldığı Doruk Döner, jüri üyelerimizden Aydan Üstkanat'ın favori mekânları arasında yer alıyor.
Tel: (0232) 723 38 32
Deniz Gürsoy (Gurme)
* Bereket Döner
* Şampiyon Kokoreç
* Barış Büfe

d
Nevin Halıcı (Konyalı gurme)
* Teknelerdeki balık ekmekçiler (İstanbul)
* Şampiyon Kokoreç
* Rumeli Kavağı ve Sarıyer'de sokakta midye satanlar

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Borsa Lokantası
* Sultanahmet Köftecisi
* Taksim Meydanı'ndaki döner tezgâhları

Necdet Özgöz (Lise öğrencisi)
* Marmaris Büfe
* Bambi Cafe
* Kızılkayalar Hamburger

Rumi Tarık Sipahi (Yazar)
* Hacıoğlu Lahmacun
* Ekspres İnegöl Köfte
* Bambi Cafe

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği üyesi)
* Hünkar
* Kanaat Lokantası
* Kırkpınar Köfte
* Kızılkayalar Hamburger

Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
* Şampiyon Kokoreç
* Köşebaşı Express
* Hosta (Ankara)
* Vitamin (Ankara)

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Sultanahmet Köftecisi
* Borsa Lokantası
* Samatya Develi
* Şampiyon Kokoreç

Çimen Uzsoy (Time-outdergisi yeme-içme editörü)
* Bambi Cafe
* Sabırtaşı Ali Usta
* Komşu Kebap Express
* Şampiyon Kokoreç

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Doruk Döner (Çeşme)
* Kırçiçeği (İzmir)
* Şampiyon Kokoreç

DİĞERLERİ
Barış Büfe (Şaşkınbakkal)
Tel: (0216) 358 41 02
Marmaris Büfe (Bebek)
Tel: (0212) 358 50 24

Ekspres İnegöl Köfte (Kadıköy)
Tel: (0216) 336 15 20
Hünkar Lokantası
Tel: (0212) 225 46 65

Kanaat Lokantası
Tel: (0216) 341 54 44
Kırkpınar Köfte
Tel: (0212) 258 33 98

Köşebaşı Express (Maslak)
Tel: (0212) 285 44 44
Vitamin (Ankara)
Tel: (0312) 468 22 18

Samatya Develi
Tel: (0212) 529 08 33
Komşu Kebap Express
Tel: (0212) 224 96 66

Kırçiçeği (İzmir)
Tel: (0232) 464 30 90
Haberin fotoğrafları