kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Şişman ve sigara içen bir doktor, başarılı olabilir mi?

Şişman ve sigara içen bir doktor, iyi bir doktor olabilir mi? Hekimlerin dış görünüşleri, mesleki performansları konusunda ipucu verir mi? Oya K./İstanbul

Hekimin hastasına güven vermesi, kuşkusuz dış görünümüyle ilişkilidir. Ancak sadece genç, yakışıklı ve iyi giyinen biri olmasından ötürü iyi bir hekim olabileceğini söylemek de mümkün değildir. Doğal olarak, pejmürde görünümlü, kendine bakmayan ve sağlıklı görünmeyen bir hekimin, hastaya güven verebileceğini söylemek de inandırıcı olmaz. Böyle bir hekim karşısında hasta, 'Kendine faydası olmayanın bana nasıl faydası olur?' diye düşünmekten kendini alıkoyamaz.

İNANDIRICI OLMALI!

Hekim sigara içmemelidir. En azından hastalarının görebileceği yerlerde içmemelidir. Kilosuna dikkat etmelidir. Hastalarına sağlıklı beslenme, egzersiz, hijyen, alkol ve sigara kullanmama gibi önerilerde bulunan hekim, bunlara kendi dikkat etmiyorsa; söyledikleri pek etkili olmaz. Araştırmalarda, sigara içen hekimlerin, hastalarına sigarayı bıraktırma konusunda yeterince başarılı olmadığı ortaya çıkmıştır. Ne var ki, hastaların, hekimlerin kara kaşına, mavi gözüne bakarak seçim yapmamaları gerekir. Hasta, sorununa çözüm bulabilecek hekimin kim olduğuna karar verirken; hekimin mezun olduğu fakülte, bitirme derecesi, deneyimleri, uzmanlık alanı ve uzmanlığını aldığı merkez, sonrasında aldığı eğitimler, daha önce kendisine benzer kaç hastayı tedavi ettiği, tedavideki başarı oranları, bu müdahalelere bağlı ne tür komplikasyonlar ortaya çıktığı gibi verilere ihtiyacı olur.

SORUŞTURUN!

Gelişmiş ülkelerde sağlık kurumlarının ve hekimlerin bu tür bilgileri, bağımsız denetleme kuruluşları tarafından topluma deklare edilir. Bizde ise hastalar, daha çok tavsiye üzerine hekimlerini seçerler. Daha önce o hekime muayene olmuş, onun tarafından tedavi edilmiş bir başka hasta veya hasta yakınının önerisiyle hekime gelirler. Hastanın, hekimini bir başka hastasına tavsiye etmesi ise, hekimin hasta memnuniyetini sağlamasıyla ilişkili bir durumdur. Kimin iyi hekim olduğunu, hastaların doğru tahmin etmesi güçtür. Tavsiyem; bir hekim tanıdıkları varsa, bu konuda ondan yardım almalarıdır.