kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni metro vagonları görücüye çıktı

Giriş Saati : 04.11.2008 13:27
Güncelleme : 04.11.2008 23:52
Yeni Haber
Kazı çalışmaları tamamlanan ve elektromekanik işlerine devam edilen Bağcılar (Kirazlı)-İkitelli-Olimpiyat Köyü arasında kullanılacak yeni metro vagonları, Taksim Meydanı'nda halkın beğenisine sunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağcılar (Kirazlı)-İkitelli-Olimpiyat Köyü hattında İstanbullulara hizmet verecek ve Fransız üretimi vagonların 4'ü İstanbul'a getirildi. Bu vagonlardan biri Taksim Meydanı'nda halkın beğenisine sunuldu, diğer 3'ü ise depo sahasında bekletiliyor.

Proje kapsamında bu yıl 12 vagon daha Türkiye'ye getirilecek. Böylece yıl sonunda vagon sayısı 16'ya ulaşacak. 2009 yılında teslim edilecek vagonlarla birlikte proje kapsamında toplam 80 vagon alınacak.

Her bir metro aracı, 4'er vagondan oluşacak. Her vagon, 45'i oturan, 276'sı da ayakta toplam 321 kişi taşıyabilecek.

Araçlar, saatte maksimum 80 kilometre hız yapabiliyor. Aralarında geçiş yolları olan vagonlarda, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi bulunuyor.

Koltukları özel yanmaz ve antibakteriyel tekstilden üretilen özel kumaş kaplamalı vagonlarda, yolcuların güvenliği için araçların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izleniyor.

Dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergelerin bulunduğu araçların içlerindeki kapı üstlerinde de aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı online bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ''dinamik yol haritası'' yer alıyor.

Araçların içinde, araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital ok göstergesi, her vagonda 6 adet LCD yolcu bilgilendirme ekranı bulunuyor.

Tüm vagonlar, tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlarla donatılmış olarak hizmet verecek.

Yolcular ile vatman arasında aktif iletişim sağlanan vagonlarda, konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonu bulunuyor.

(AA)