kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ayça Damgacı'nın yaşadığı gerçek bir hikâyeye dayanan 'Gitmek', pek çok ulusal ve uluslararası festivalde ödüllendirildi.

Sansüre direnişin adı 'siyasi şov' olmuş

OLKAN ÖZYURT - SABAH
03.11.2008
Gitmek filmine Kültür Bakanlığı'ndaki bir bürokratın 'keyfi sansür' girişimi, Hüseyin Karabey ile SİYAD ve FİLM-YÖN'ün sert tepkisine yol açtı. Bakanlığa göre ise, Gitmek'e 'sansür ve zorlama' söz konusu değilmiş..
İsviçre'de düzenlenen CultureScapes festivalininde Hüseyin Karabey'in Gitmek filminin Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar'ın 'kişisel inisiyatifiyle' sansürlenmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Dün Hüseyin Karabey yaptığı basın açıklamasında "Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu konuda gereğini yapacağına inanıyoruz," dedi. Karabey, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün yaklaşık iki yıldır Gitmek filminin senaryo sürecinden başlayarak, yapımı, dağıtımı ve festivallerde gösterilmesine kadar tüm aşamalarda yapıma destek olduğunu hatırlatıp, Bakanlıkla yaptıkları görüşmede sansür olayından onların da haberdar olmadıklarını öğrendiğini söyledi. Yazar'ın filmi izlemeden "Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt'e âşık olamaz, bu filmin gösterilmesi Türkiye açısından negatif bir propagandaya yol açabilir," diyerek, filmin festival programından çıkartılmasını istediği ve aksi takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivale yapılacak 400 bin Euro para yardımının yapılmayacağının festival yöneticisi Jurriaan Cooiman tarafından açıklandığını belirten Karabey, "Ülke olarak barışa ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde kardeşlik, sevgi ve barışa vurgu yapan Gitmek gibi birçok filmin izlenmesi ve destek görmesi gerektiğini düşünüyorum. Her türlü baskı ve sansüre karşı olan kişi ve kurumların bu filme destek olmalarını bekliyorum" dedi. Karabey, filminin festival programından çıkartılsa bile Basel, Zürih ve Bern'de sinema işletmecilerinin inisiyatifi ile gösterileceğini de söyledi. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) dün yaptığı açıklamada sansür olayını kınadı. Açıklamada "Bu durum, giderek keyfileşen sansür uygulamalarına yeni bir örnek teşkil etmektedir. SİYAD olarak bu tür sansüre yönelik uygulamaların çoğalmasından büyük kaygılar duyuyoruz" denildikten sonra Bakan Günay, hem sinema sanatını hem de toplumsal dinamikleri zedeleyen böylesi çabaların önüne geçmesi için göreve çağrıldı. Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Mustafa Altıoklar sansüre karşı olduklarını belirtip hem Günay'ı hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı göreve çağırdı. Altıoklar "Sansüre karşı Başbakan'ın kamuoyu önünde tüm bürokratları uyaracak bir açıklama yapmasını bekliyoruz" dedi.