kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Diş hekimine giden çocuğa hediye verin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.11.2008
* Çocukların diş hekimi korkusunu yenmek için neler yapılabilir?
Geçmişinde kötü bir tecrübesi yoksa ya da anne-babası tarafından doktor ya da iğne ile korkutulmamışsa; çocuklar diş hekiminden korkmuyor. İlk diş hekimi ziyareti çok önemlidir, tanışma şeklinde olmalıdır. Diş hekimi korkusu oluşmaması için çocuklara acı yaşatmadan tedavi yapılmalıdır. Kendilerine yapılacak tedaviyi çocuklara çene modelleri üzerinde oyun oynar gibi adım adım anlatmak gerekir. Çocuklar bildiği şeylerden daha az korkuyor. Biz, 'göster, anlat ve yap' tekniğini kullanıyoruz. Tedavisi biten çocukları cesaretlendirmek amacıyla mutlaka onlara ödül veriyoruz. Bu sayede aramızda özel bir bağ kurulmuş oluyor. Diş şeklinde bileklikler, silgiler ya da etiketler gibi hediyelerimizi, yıllar sonra bile tebessümle hatırlıyorlar. Diş hekimliğinde, çocuk hastalar üzerine pedodonti branşı var ancak çocuklarla iletişimi düzgün olan ve sabırlı yapıdaki bütün diş hekimleri çocuk hastalar için uygundur. Çocukları iki hasta arasına sıkıştıramazsınız. Onlara daha geniş zaman dilimleri ayırmak ve onlarla özel olarak ilgilenmek gerekir. Çocuk, diş hekiminden çok korkuyorsa; diş tedavileri hastane ortamında sedasyon ya da genel anestezi altında da yapılabilir. İğne korkusu olan çocuklara yönelik iğnesiz anesteziler de bulunmaktadır. Bunlar dokuya püskürtülüp uygulanıyor ve bazı tedavileri kolaylaştırıyor.

LAZER UYGULAMASINI TERCİH EDİN!
* Çocukların ağızlarına lazerli tedavi yapmak doğru bir şey mi?
Diş çürüğü lazerle acısız bir şekilde temizlenebiliyor. Özellikle çocuklar ve engellilerde, lazer uygulamaları, yapılan tedaviyi kolaylaştırıyor. Yan etkisi yok. Hatta çocuklarda daha fazla tercih ediliyor.

* Çocuğun dişleri çarpıksa, ağzına hemen diş teli takılmalı mı?
Sütdişi değişiminden sonra dişler çarpıksa, çocuğa hemen diş teli takılabilir. Ama bu tedavi n0 yaşına kadar yapılabilen bir tedavidir. Yani bunu, mutlaka çocukken yaptırmaya gerek yoktur. Eğer çocuklar diş teli takmak istemiyorlarsa, şeffaf veya beyaz diş renginde teller de kullanabilirler. Çocukların hoşuna gidecek renkli teller de var.