kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomotiv devleri 'uçurumun kenarında'

Giriş Saati : 28.10.2008 16:21
ABD'deki otomobil üretimi küresel mali krizin en çok etkilediği sektörlerden biri. General Motors (GM), Chrysler ve Ford, acil önlem çabalarına rağmen her geçen gün biraz daha kan kaybediyor.

Endüstrinin aşağıya doğru çöküşü geçtiğimiz haftalarda gözle görülür derecede arttı. GM, Chrysler ile birleşme planları yapıyor.

Chrysler, Renault ve Nissan ile ortaklık arıyor. GM ile Chrysler'ın yanı sıra Ford da, şu sıralar Washington'dan kendilerine nakit yardımı yapılması ve sektörün 'kıyamet ile iflastan' kurtarılması için lobi çalışması içinde. Özellikle Michigan milletvekilleri bunun için çaba gösteriyor.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, Kongre'nin geçtiğimiz ay otomobil üreticileri için kabul ettiği 25 milyar dolarlık krediye rağmen şirketler bunun daha fazlasını istiyor. Big Three (Büyük Üçlü) de denilen bu üç şirket, şu sıralar ellerinden geldiğince çabuk nakit elde etmek için çabalıyor. Ancak kriz nedeniyle kimse bu şirketlere kredi vermeye yanaşmıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, dün yaptığı açıklamada, Hazine, Enerji ve Ticaret departmanlarının otomobil üreticilerine yardım konusunu tartıştığını söyledi. Seçenekler arasında şirketlerden ortaklık payı satın alma, daha fazla kredi sağlanması ve borçların ödenmesi de yer alıyor. Perino, Bush yönetiminin "ellerinden geldiğince hızlı" bir şekilde bu konuda çalıştığını ekledi.

Krizden dolayı en çok sıkıntıyı çeken firmalardan Ford, Amerikan Merkez Bankası'nın kısa vadeli borç teklifini kabul etti. GM ve Chrysler da, birleşmelerinin desteklenmesi için hükümetten 10 milyar dolarlık bir miktarı kapma umudunda. Ancak Büyük Üçlü için kötü haberler bitmiyor. Kredi derecelendirme kuruluşları firmaların borç batağında olduklarını belirterek 2009 yılının "çok zor" geçeceğini bildiriyor.

200 bini Amerikalı yüzbinlerce işçiye ve 400 milyar dolarlık yıllık ciroya sahip olan üç şirketten herhangi birine yönelik kötü haberler Amerikan kamuoyunu endişelendiriyor. GM, Chrysler ya da Ford'un iflası durumunda neler yaşanacağı büyük merak konusu. Michigan Üniversitesi araştırma uzmanı Donald Grimes, "Büyük Üçlü'den birisinin iflasının etkisi muazzam olur. Şok dalgası bütün diğer üreticileri etkiler. Yüzbinlerce kişi işsiz kalır" dedi. Otomotiv Araştırmalar Merkezi Başkanı David Cole, "Eğer Ford ya da GM batarsa, 2 milyon kişi işsiz kalır. Chrysler ve GM, 2017'ye kadar 90 milyar dolarlık emekli maaşı ve sağlık sigortası bütçesinin sorumlusu olur" diye konuştu.

ABD'de sadece GM, 1970'li yıllarda piyasanın yüzde 40'ını kontrol edebiliyordu. Ancak günümüzde yabancı firmalar satışların yüzde 51'ini ele geçirdi. Toyota ve Nissan başta olmak üzere çok sayıda yabancı yatırımcının, batması muhtemel bir Amerikan şirketinin yerini kısa zamanda alabileceği ifade ediliyor.

CİHAN