kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rus ve Körfez sermayesi yatırıma gelecek

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
02.11.2008
* Geleneksel işadamlarının yerini alacak, dediğiniz yeni patronlar kimler olacak? Başta Körfez ve Rus sermayesi olmak üzere kriz öncesi dönemde önemli ölçüde sermaye birikimi sağlayanlar yer alacak. Aslında krize hazırlık dönemi vardı. 5 dolara mal edilen petrol 120-140 dolara satıldı. Bu paralar nerede birikti; Rusya'da, Kuveyt gibi Körfez ülkelerinde ve Asya devlet fonlarında. İşte bu biriken paralar şimdi Berlin-Tokyo hattı üzerinde Türkiye'ye yatırım olarak gelecek. Çünkü Türkiye hızlı küreselleşmenin odak ülkelerinden biri olacak.

* Ne kadar sürer bu el değiştirme? Birincisi kısa vade olacak. Bu fonların Türkiye üzerinden Avrupa-Asya köprüsünü kuracak. İkincisi ise bu dönemde yapılacak yatırımların sonucunda oluşacak. Döneme uygun yatırımlar ortaya çıkacak. Parlak fikirler önemli hale gelecek. Çünkü bu patronlar yeni konsepti yakalamış olacak. Girişim sermayesi önem kazanacak. Bankaların risk anlaşışı değişecek; girişim sermayesi ve parlak projeler kredilendirilecek. Ailelerin soy ağacına, fabrikalarına, geçmişlerine bakılarak kredilendirme bitecek.

* Enerji sektörü önemli hale gelecek... Eneri ve boru hatları, pazarları birbirine bağlayan ağları da örüyor. Rusya'nın en büyük şirketi Gazprom'un en büyük ortakları proje bazında İtalya, hisse bazında ise Almanya'dır. Aslında bu bütünleşme başlamış bile. Ama Ceyhan'ın da Teksas eyaleti gibi petrolde fiyat belirleme havzası olacağını öngörüyorum.

* Türkiye'de kriz için de mi? Artık ulusal değil küresel krizler söz konusu. Bu krizi böyle tanımlamak lazım. Türkiye'nin yapısal ekonomik sorunları var. Bunlar nedeniyle kriz yaşıyor.