kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Meclis'te ekonomi haftası

Giriş Saati : 02.11.2008 11:38
Güncelleme : 02.11.2008 13:19
Yeni Haber
Meclis bu hafta yoğun bir ekonomi gündemine sahne olacak. Bütçe maratonu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 3 Kasım Pazartesi günü 2009 mali yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerle başlayacak. 4 Kasım Salı günü ise Başbakanlık ve TBMM bütçeleri komisyonda görüşülecek.

Meclis Genel Kurulu'nda da 6 Kasım Perşembe günü, geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "bavulla para" tasarısı olarak bilinen tasarı ele alınacak.

Yurt dışındaki parayı yüzde 2, yurt içindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlayan tasarı Bankacılık Kanunun 63. maddesinin 3. fıkrasında sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamını ve tutarını belirlemeye ilişkin TMSF'ye verilen yetkilerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasını da öngörüyor.

Meclis yoğun bir haftaya başlıyor. Haftanın ilk gününde Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu düzenleyeceği basın toplantısıyla RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında yeni belgeler açıklayacak. Meclis Genel Kurulu ise çalışmalarına 4 Kasım Salı günü gündemindeki denetim konularını ele alarak başlayacak.

Genel Kurul'da görüşmeleri yarım kalan Zeytin ve Zeytinyağı ile diğer bitkisel üretimin sorunlarının araştırılması için kurulan Araştırma Komisyonu'nun raporu görüşülecek. Genel Kurul Çarşamba günü ise Serbest Bölgeler ve Gümrük Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine devam edecek. Cumhurbaşkanı'nca bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Elektronik Haberleşme Kanunu'nun da vetolu maddeleri Genel Kurul'da ele alınacak.

MEVDUAT GARANTİSİNDE HÜKÜMETE YETKİ VEREN TASARI GENEL KURUL'DA

Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki önemli gündem maddeleri arasında geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve mevduat garantisi konusunda hükümete yetki veren tasarı da bulunuyor. Kamuoyunda "bavulla para" tasarısı olarak bilinen tasarı yurt dışındaki parayı yüzde 2, yurt içindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlıyor. Tasarı Bankacılık Kanunun 63. maddesinin 3. fıkrasında sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamını ve tutarını belirlemeye ilişkin TMSF'ye verilen yetkilerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasını da öngörüyor.

BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise 2009 mali yılı bütçe görüşmelerine 3 Kasım Pazartesi günü başlanacak. Tümü üzerindeki görüşmelerin ardından 4 Kasım Salı günü TBMM ve Başbakanlık, 5 Kasım Çarşamba günü Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Başbakanlığa bağlı kuruluşların bütçeleri, 6 Kasım Perşembe günü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesi 7 Kasım Cum günü de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ele alınacak.

Bu hafta Meclis Adalet Komisyonu'nda ise 82 yıllık Borçlar Kanunu'nu tümüyle değiştiren Türk Borçlar Kanunu görüşülecek.


KOMİSYON ÖNDER SAV'I DİNLEYECEK

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiaları nedeniyle kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da bu hafta çalışmalarına Sav'ı dinleyerek devam edecek

(ANKA)