kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Başbakanımızın IMF'ye karşı "ümüğümüzü sıktırmayız" çıkışı yurtiçinde ve de yurtdışındaki temsilciliklerimizde, gönülden kopan coşkun alkışlarla karşılandı. Benim de, ayrıca, gözlerim yaşardı doğrusu..
Hakikaten ümüğümü neden elin yabancısına sıktırayım kardeşim? Eğer illa birinin ümüğümü sıkması gerekiyorsa bizden biri, mesela Sayın Başbakanımız bizzat benim ümüğümü sıksın Abuzittincim, öyle değil mi kardeşim.
Mesela, petrolün varili taa 150 dolarlardan 60 dolarlara mı ne indi? Ee, neden biz hâlâ benzinin litresine 3 YTL'den fazla ödüyoruz kardeşim? Kriz Amerika da çıkmadı mı? Bankalar batıp, şirketler birbirine girmedi mi? Ortalık hâlâ toz duman değil mi? Bunca patırtıya rağmen benzinin litresine Amerikalı vatandaş 1 doların altında öderken ben neden 2 dolardan da fazla vereyim kardeşim?
Anladık kriz..
Ama bizimki de biraz kerizlik oluyor yani. Şimdi bu meseleye "ümük sıkmak" açısından bakacak olursak kim kimin ümüğünü sıkıyor Abuzittincim? Dünyada akaryakıta en büyük vergiyi veren biz değil miyiz? Hadi eskiden IMF'ciler öyle istiyordu diyelim şimdi onlar da karışmıyor.. Hâlâ neden benzinin litresine, ümüğümüz sıkıla sıkıla en çok parayı biz ödüyoruz, sen buna bi anlam verebiliyor musun güzel kardeşim. Kim kimin ümüğünü sıkıyor Abuzittincim?
Diyelim ki benzin bi tarafa, tüp; mutfak tüpü.. daha çok orta ve dar gelirli vatandaşların yemek pişirmek için kullandığı 12'lik tüp. Güney illerinde satış fiyatı 50 lira. Önümüz kış, pek çok insan bunu ısınmak için de kullanacaktır. Acaba dünyanın başka hangi ülkesinde 12 kg'lık tüp, 50 YTL'ye eş bi değerde satılıyordur?
Bunun TÜPRAŞ çıkış fiyatı 12 lira 88 kuruş kardeşim. Dağıtıcı şirketlerin aldığı 19 YTL... Gerisi KDV idi ÖTV idi verilen vergi Abuzittincim. 12 lira 88 kuruşluk tüpede maliyetin yüzde 120'si vergi kardeşim düşünebiliyor musun?
Şimdi bu ümük sıkmanın daniskası değil de ne yani? Bundan başka ümük nasıl sıkılır? Sen önce benim ümüğümü serbest bırak sonra başkalarını bak bilader!
Akaryakıtta da durum farklı değil Abuzittincim.. Yeryüzünde benzine mazota bizim kadar vergi ödeyen başka enayi yok. Zaten son 6 yıl bi taraftan hükümet öte yandan IMF ümüğümüzü sıka sıka bu memlekette 22 milyon insan karnını doyuramaz hale gelmedi mi? Ama kendilerine gelince iş değişiyor..
Başbakanlık, çoğu 4 çeker Jeep için, bütçede 2 milyar YTL ödenek ayırtmış. Yetmiyormuş makam arabaları yenileri alınacakmış. Ümük bu! Adam kendi ümüğünü sıkar mı ? Sıkmaz.. Zaten bende de bu ümük oldukça hiç gerek yok! Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş
Tecellister@gmail.com