kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kod adı: Ezilen

MURAT KARPUZ
01.11.2008
Bir toplumda cehalet ile modernizm arasındaki çizgide en önemli yol belirleyicilerden biridir kadına verilen değer. Şair Nâzım Hikmet'in "Soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelir" dizeleriyle eleştirdiği ülkemizdeki kadın hakları ihlalleri hâlâ dünyanın da çözülmeyen sorunlarından biri. Bu dosyamızda dünyada ezilen ya da küçük başarılarına rağmen hâlâ haklarını erkeklerle eşitleyemeyen kadınların ibret-i alem öyküsünü konu ettik...

Mal bölünmesin diye tek eş!
Hindistan'ın Himachal Pradesh bölgesinde yaşayan erkek kardeşler 'Miras eşlere gitmesin' diye aynı kadını paylaşıyor. Amar ve Kurdan Pundir kardeşlerin ortak eşi 21 yaşındaki Indira Pevi adeta bir köle. Hem evin işlerini yapıyor, hem de sırasıyla kardeşlerin seks ihtiyacını gideriyor. Kardeşler Pevi'nin doğurduğu çocuğun babasının kim olduğunu bile umursamıyor.

Çocuk yaşta seks kölesi oldu
Nijerya'da daha 12 yaşındayken seks köleliğine zorlanan, para karşılığı satıldığı seks tacirlerinin elinde yıllarca ezilen Adidjatou Mani, kadın hakları derneklerinin desteğiyle hükümete karşı açtığı davayı kazandı. 24 bin dolarlık tazminat aldı. Afrika kıtasında karar bir ilk. Ancak hâlâ milyonlarca genç kız köle olarak satılıyor.

Alman kadın dayak kurbanı

Alman hükümetinin önceki gün hazırladığı bir raporda ülkede yaşayan kadınların yüzde 40'ı koca dayağı, cinsel ve psikolojik taciz ve tecavüz olaylarına maruz kaldı. Bu oranın yüzde 50'si cinsel taciz mağdurlarından oluşuyor. Tecavüze uğrayan kadınların yüzde 75'i uyuşturucu bağımlısı haline geliyor. Binlercesi tecavüz sonrası hayat kadınlığına zorlanmış.

Orduda seks objesi ve mağdur
Avustralya ordusu geçen yıl asker alımı için üzerinde seksi kadın çizimleri ve "Biz sizi istiyoruz" sloganlı ilan bastırınca kadın hakları dernekleri ayağa kalkmıştı. ABD'de savaş gazilerini temsil eden bir kurum tarafından geçen ay hazırlanan bir raporda Irak ve Afganistan'da görev yapan kadın askerlerin yüzde 20'sinin cinsel tacize uğradığı ve bu yüzden ciddi psikolojik problemler yaşadıkları belirtildi.

Parlamentoda temsil yetersiz
Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya gibi önde gelen devletlerin parlamentolarında kadın vekil sayısı hâlâ yüzde 30'un altında. Irak yüzde 25 ile tüm bu ülkelerin üzerinde. Iraklı kadın vekil Shatha Al-Obosi parlamento koridorlarında erkeklerle aktif olarak iletişimde. Guardian yazarı Lesley Abdela siyasilere "Kadını masaya getirin" çağrısı yaptı.