kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Talat ve Hristofyas yarın yeniden görüşecek

Giriş Saati : 02.11.2008 15:17
Güncelleme : 02.11.2008 17:56
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulma müzakereleri çerçevesinde yarın yeniden görüşecek.

Liderler, ara bölgedeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda, kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada saat 10.00'da altıncı kez bir araya gelecek.

"Yönetim ve Güç Paylaşımı"nı müzakereyi sürdürecek olan liderler, yarınki görüşmede "Yasama"yı da müzakere edecek. Liderler ayrıca, temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun "Yürütme" ile ilgili çalışmalarını ele alacak.

Liderler, 11 Eylülde başlayan müzakereler çerçevesinde yaptıkları 5 görüşmede "Yönetim ve Güç Paylaşımı"nı görüştü. İlk önce yetkileri görüşen liderler, daha sonra federal yürütmeyi müzakere etti ve son olarak da yasamayı ele almaya başladı.

Zaman zaman temsilciler Nami ile Yakovu düzeyinde de devam eden müzakerelerde, "federal yönetim", "federal yönetimin yetki ve yapısı", "başkan ve başkan yardımcılığı" görüşüldü.

"Yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığının görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, "Mülkiyet" konusuna geçilecek.

5 AYLIK HAZIRLIK

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum yönetimi lideri Hristofyas, şubattaki Rum başkanlık seçimlerinin ardından 21 Martta başlayan yeni süreçte, temsilcilerinin de katkı koyduğu 5 aylık bir hazırlık yaptı.

İlk önce bir dizi çalışma grubu ve teknik komitelerin kurulması için anlaşmaya varan liderler, oluşturulan komitelerle grupların çalışmalarını gözden geçirip, değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşmelerde "iki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı çözüm" taahhüdünde bulunup, "tek egemenlik ve tek vatandaşlık" konularını ele aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 3 Eylülde tam teşekküllü müzakerelerin prosedür görüşmesini yapan ve 11 Eylülde müzakerelere başlayan iki lider, "Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilecek ve Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin temel ve meşru hak ve çıkarlarını koruyacak bir çözüm bulunması amaçlı tam teşekküllü müzakerelerde üzerinde anlaşılacak çözümün, ayrı ayrı ve eş zamanlı olarak referanduma sunulmasını" kararlaştırdı.

Hristofyas'ın yurt dışı temasları nedeniyle gerektiği şekilde "dinamik ve hızlı" ilerlemeyen müzakereler, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın 10 Ekimdeki görüşmeye katılmasıyla yeniden ivme kazandı.
Haftada bir görüşmeye karar veren liderler ayrıca tartıştıkları konuların derinleştirilmesi ve yeni buluşmanın daha verimli geçmesinin koşullarını hazırlamaları için temsilcilerinin ayrıca görüşmesini de kararlaştırdı.

AA