kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ELİF KORKMAZEL
Bugün ne pişirsem?

Ekşili sebze çorbası

Soğan, kabak, patates ve havuçları ince doğrayın. Bir tencerede yağı kızdırıp soğanı 1-2 dakika kavurun, içine doğradığınız sebzeleri katın. 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ıspanak saplarını ve sıcak suyu ekleyin. Tuzunu katıp 20 dakika daha pişirin. Maydanoz ve sarmısakları ince kıyıp nane ile birlikte limon suyuna karıştırın. Limonlu karışımı da çorbaya ekleyip 5 dakika daha pişirin. Aşçının notu: Çorbada ıspanak sapı yerine pazı sapı da kullanabilirsiniz.
Malzemeler 8-10 Kişilik
* 1 adet soğan
* 1 adet kabak
* 2 adet havuç
* 2 adet patates
* 1 su bardağı ince kıyılmış ıspanak sapı
* 5-6 dal maydanoz
* 1 çorba kaşığı taze ya da kuru nane
* 4 diş sarmısak
* 1 adet limonun suyu
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 4 su bardağı sıcak su

* * *
Etli ve üzümlü pilav
Kayısıları küçük küçük doğrayın. Kayısı, kuş üzümü ve kuru üzümü ayrı kaplara alıp, şişmeleri için üstlerine kaynar su ilave edin ve bir gece bu şekilde bekletin. 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Soğanı rendeleyip, etle birlikte suyunu salıp tekrar bırakana kadar yağda kavurun. Köri, karabiber, yenibahar, tuz ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip 10 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Fıstıkları yapışmaz yüzeyli bir tavada pembeleşene kadar kavurun. Etin altını kapattıktan sonra fıstıkları üzerine ekleyin. Kalan tereyağını bir tencereye alın ve zeytinyağı ile karıştırıp kızdırın. Pirinci yıkayıp iyice süzün ve 8-10 dakika bu yağda kavurun. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su koyup 10 dakika harlı, 10 dakika kısık ateşte pilavı pişirin. İlk 10 dakikanın sonunda, sularını süzdüğünüz kayısı ve üzümleri pilava ekleyin. Dereotunu incecik kıyıp pilavın altını kapattıktan sonra üzerine ilave edin. Pilavı ya bir kalıp yardımı ile şekillendirin ya da olduğu gibi servis tabağına alın. Eti ise arzunuza göre pilavla karıştırabilir ya da yanında servis yapabilirsiniz.
Malzemeler 8-10 Kişilik
* İki buçuk su bardağı pirinç
* 10 adet kuru kayısı
* 1 çay bardağı kuş üzümü
* 1 çay bardağı kuru üzüm
* 400 gr. sotelik doğranmış kuzu eti
* 1 adet orta boy soğan
* 2 tatlı kaşığı köri
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 3 çorba kaşığı tereyağı
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay bardağı dolmalık fıstık
* Yarım demet dereotu
* Tuz, karabiber
* Yeterince sıcak su

* * *
Çikolatalı sürpriz kurabiyeler
Un, margarin, pudra şekeri ve yumurta akını karıştırıp yoğurun. Hazırladığınız hamuru nemli bir beze sararak 15 dakika dinlendirin. Daha sonra, hamuru bir merdane ile yarım santim kalınlığında açın. Bir bardak ağzı ile hamurdan yuvarlak parçalar kesin. Çikolatayı bir bıçakla küçük parçalara ayırın. Hamurdan kestiğiniz parçaların ortasına, çikolata parçalarından birkaç tane koyup kenarlarını toplayın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yayıp kurabiyeleri üzerine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alıp soğutun ve üzerlerini çikolata sosu ile süsleyerek servis yapın.
Malzemeler 8 Kişilik
* 3 su bardağı un
* 1 paket margarin
* Bir buçuk su bardağı pudra şekeri
* 1 adet yumurta akı
* Yarım paket vanilya
* 1 paket bitter çikolata (80 gr.) Süslemek için:
* 3 çorba kaşığı hazır çikolata sosu