kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF'nin parası Türkiye'ye yetmeyebilir

27.10.2008
Krizden kaçan ülkelerin sığındığı Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişmekte olan ülkelere yardım paketleri sunuyor. Son olarak Ukrayna ve Macaristan ile anlaşmalar yapıldı. IMF'nin bunu yaparken istedikleri ise şimdiden tartışılmaya başlandı. Financial Times (FT) gazetesi de geçmişinde sabıkalı (Brezilya, Arjantin ve Türkiye ile yapılan katı anlaşmalar) olan IMF'yi masaya yatırdı.

* IMF gecikmeden devreye girmesi ve artık geçmişte borçlanan ülkelerden talep ettiği tutumunu yumuşatması gerekli.

* IMF tarafından gerçekleştirilmesi gerekecek kurtarmaların küçük ekonomilerle sınırlı kalması halinde kaynaklar yetebilir. Ama Brezilya ve Türkiye gibi ülkeler için aynı anda kaynaklar yeterli olmayabilir.

* Asya ve petrol üretici ülkelerin rezervlerinin kullanılmasını öneren gazete, yüksek gelirli ülkelerde bankacılık krizinin reel sektöre yayılırken başka aktorlerin sahneye çıkmak zorunda kalıyor.

* Kredi muslukları kururken birçok ülkenin fonlanma sorunuyla karşılaştığını yazan gazete yatırımcılar geri çekilirken para birimlerinin hücuma uğradığını belirtti.

* Ülkelerin IMF'ye başvurmaya isteksiz olduğunu belirten FT, geçmişte krediler için getirilen katı koşullardan korkulduğunu yazdı. IMF'ye yönelmeden önce İzlanda Rusya ile, Pakistan ise, ABD, Çin ve Suudi Arabistan ile görüştü

* FT, ABD ve Avrupa'nın kendi finansal sektörlerini kurtarmaya çalıştığını ve başka ülkelere yardımda isteksiz olduğunu belirtti.