kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hüseyin Üzmez'e tahliye

CİHAN
Giriş Saati : 28.10.2008 12:32
Güncelleme : 28.10.2008 19:59
Yeni Haber
Bursa'da 14 yaşındaki kıza cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yazar Hüseyin Üzmez, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen adli rapor ve tanıkların ifadeleri sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 14 yaşındaki B.Ç.'ye 'cinsel istismarda bulunmakla' suçlanan 76 yaşındaki yazar Hüseyin Üzmez, yargılandığı Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci duruşmaya katıldı.

Cinsel istismara uğradığı ileri sürülen B.Ç.'nin 'beden ve ruh sağlığının bozulmadığı' yönündeki Adli Tıp raporu, Hüseyin Üzmez için tahliye kararı verilmesinde en büyük etken oldu.

Bu raporu dikkate alan mahkeme, 26 Nisan 2008 tarihinden bu yana Bursa E Tipi Cezaevi'nde yatan Hüseyin Üzmez'in, tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi. Üzmez hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen, yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Mağdure B.Ç'nin İnegöl Devtel Hastanesi'nde doğduğu iddia edilmesi üzerine istenen rapor bulunamayınca mahkeme heyeti, tam yaşının tespiti için tam teşekküllü devlet hastanesine sevk edilerek, kemik grafilerinin incelenerek tam yaşının tespit edilmesine karar verdi.

"ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN"

Mahkeme Başkanı Kadir Ünal'a teşekkür eden Üzmez, "Allah sizden razı olsun. Ben Türk adaletine güveniyorum. Ben şöhretli insan olduğum için bunlar başıma geldi. Hakkımda asılsız iddialar ortaya atıldı. Halbuki ben böyle bir şey yapmadım. Allah hepinizden razı olsun" dedi.

Tahliye kararı üzerine sevinçten oturduğu sandalyeye yığılan Livaze Ç. de sevinç gözyaşları döktü. Livaze Ç.'yi koluna giren jandarmalar dışarı çıkardı. Mahkeme Başkanı Kadir Ünal, Üzmez ve Livaze Ç.'ye seslenerek, "Ben sizi tahliye ettim, ama bundan sonra mahkemelerinizi takip edin." ifadesini kullandı.

''EN ÇOK KENDİ NEFSİME VE ŞEYTANA KIRGINIM''

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesince ''çocuğun cinsel istismarı'' suçundan yargılandığı davada tahliye edilmesi kararlaştırılan Yazar Hüseyin Üzmez, tutuklu bulunduğu Bursa E Tipi Cezaevinden çıktı.
Elinde çantalarla cezaevinden çıkan Üzmez, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Üzmez, cezaevinde ''Hacdaki gibi'' yaşadığını ifade ederek, ''Çok rahat bir yer, herkes görevini yapıyor. Sizinkiler diyorlardı ki; 'tek kişilik hücreye konmuş', öyle bir şey yok. Bütün arkadaşlar beni seviyor, ben de onları seviyorum'' dedi.

Üzmez, çalıştığı gazeteden özür dileyecek bir konumda olmadığını belirterek, ''Gazetem bir tanedir. Sizin hepinizle başa çıkıyor, daha ne istiyorsunuz! Kırgın olduğum kimse yok. Ben Allah'a inanan bir insanım. İnsanı sevmeyen, Allah'ı sevemez. Benim düşmanım yok, benim düşmanım Amerikancılar, bunu bana yapmış olan dinsizler, din düşmanları ve kapitalistlerdir.''

14 yaşındaki mağdure B.Ç'nin annesi olan Livaze Ç'nin babası Arif'in, 20 yıl yanında çalıştığını ve namazında niyazında, dünyanın en dürüst adamı olduğunu belirten Üzmez, o zamandan beri bu aileyle tanışıklığı bulunduğunu ve kendilerine yardım edip, zekat verdiğini savundu.
Üzmez, hakkındaki iddiaların doğru olması durumunda tahliye edilmeyeceğini ifade ederek, ''Cezaevi, benim için tam bir medrese oldu. Ben, sadece Rabbime hesap veririm kimseye hesap vermem'' görüşünü dile getirdi.

Hüseyin Üzmez, şöyle konuştu:
''Demek ki takdiri ilahi buymuş. Aileden şikayetçi olmayacağım, onlara karşı herhangi bir kırgınlığım yok. Aileyle aynı şekil ve samimiyette görüşmeye devam edeceğim. Benim düşmanım şeytan, benim düşmanım nefsim. En çok kendi nefsime ve şeytana kırgınım. Kime kırgın olayım?''
Dava sonunda beraat edeceğini ileri süren Üzmez, adalete güvendiğini söyledi.

''Cumhuriyet Bayramında hep 'Dağ başını duman almış' söylenirdi. Ben de yarın bağıra bağıra iftiharla Milli Marşımızı söyleyeceğim'' diyen Üzmez, daha sonra eşi Ayşe Üzmez'in kullandığı otomobile binerek cezaevinden ayrıldı.

OLAY VE MAHKEME SÜRECİ


Bursa'nın Mudanya ilçesinde 26 Nisan'da düzenlenen operasyonda, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç'ye (14) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Yazar Hüseyin Üzmez, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı. B.Ç, annesi Livaze Ç'nin de tutuklandığı operasyonun ardından devlet tarafından koruma altına alınmış, Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki bir yurda yerleştirilmişti.
Davanın ilk duruşmasında Üzmez'in cinsel tacizde bulunduğu öne sürülen 14 yaşındaki B. Ç.'nin yurtta teyzesine Üzmez'in kendisine dair herhangi bir cinsel istismarda bulunmadığını belirterek mahkemede de tacize uğramadığını söyledi. Üzmez ise, daha önceki ifadesini yenileyerek iddiaları kabul etmedi. Hüseyin Üzmez ayrıca üzerine atılan suçlamaları redderek Türk adaletine güvendiğini ve tahliyesini istedi.
B.Ç.'nin annesi Livaze Ç'de, "suçsuz olduğunu belirterek, benim 3 çocuğum var ve bunlar okula gidiyorlar. Başlarında kimse yoktur. Çocuklarım mağdur oluyor, ben başlarında olmak istiyorum, bu nedenle tahliyemi istiyorum." dedi.

Üzmez'le ilgili geçen ay yapılan ilk duruşmada, mahkeme heyeti B.Ç.'nin yaşanan olaydan ne kadar etkilendiğinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'nda muayene edilmesini istemişti.

Uludağ Üniversitesi'nde yapılan inceleme sonucu mağdure B.Ç.'nin herhangi bir bedensel ve ruhsal olarak olaydan olumsuz etkilenmediğine karar vermişti. Ardından daha ayrıntılı bir rapor isteyen mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nden B.Ç'nin geniş kapsamlı sağlık raporunu istedi.

Yapılan inceleme sonrasında 40 gün içerisinde tamamlanan rapor önceki gün Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi tarafından yapılan muayene ve hazırlanan 17 sayfalık raporda,B.Ç.'nin psikolojisinin olaydan dolayı bozulmadığı görüşüne yer verildi.

ÜZMEZ'İN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Hüseyin Üzmez'in avukatlarından Emir Ali Kav, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede; "Müvekkilim suçsuzdur." diyerek, başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Müvekkilim hakkında atılı suça ilişkin hiçbir maddi kanıt bulunmamaktadır. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda bu düşüncemizi teyit etmektedir. Toplanan delillere göre müvekkilimizin, beraat etmesi gerekirdi. Çünkü Yargıtay içtihatlarına göre yüksek bir ihtimale dayalı dahi dolarak da olsa bir kişi hakkında mahkumiyet hükmünün tesis edilemeyeceği belirtilmiş bulunmakta."
Bir gazetecinin adli raporun süratli geldiğini sorması üzerine ise, Üzmez'in avukatlarından Bayram Sabah ve Bülent Demir, medyanın Adli Tıp Kurumu gibi bir kurumu dahi zan altında bırakacak türden sorgulayıcı bir tarzda soru sormasını kınadıklarının altını çizdi.

Kızın babası Bekir Ç. ise yaptığı açıklamada medyanın kendisini çok rahatsız ettiğinin altını çizerek, "Medya beni çok rahatsız ediyor. Hatta bana istedikleri gibi konuşmam ve açıklama yapmam karşılığında maddi destekte bulunacaklarını belirttiler. Defalarca telefon hattımı değiştirmeme rağmen nereden buluyorlarsa bulup rahatsız ediyorlar. Bu haberlerden dolayı çalışamıyorum, aylardır işsizim ve evimi buradan taşıyacağım." şeklinde dert yandı.

Hüseyin Üzmez'in eşi Ayşe Üzmez de adliye çıkışında basın mensuplarının ısrarlı soruları karşısında mutlu olduğunu belirterek, "Eşimin suçsuz olduğundan emindim. Medya işi abartıp olduğunun dışında göstermeye çalıştı. Adalet yerini buldu çok mutluyum." dedi.

Basın mensuplarından kaçan Ayşe Üzmez'in oldukça mutlu olduğu ve gülmekten kendini alamadığı gözlerden kaçmadı. Bunun yanısıra adliyeye gelen Hüseyin Üzmez'in yakınları ise çıkan tahliye kararı sonrasında mutluluklarını gizleyemedi.