kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Eski sporcular sonra kronik ağrılar mı çeker?

Uzun yıllar profesyonel futbol oynadım, sonra sakatlanıp bıraktım. Spor yaptığım dönemlerde çeşitli yerlerimde ağrılarım oluyordu ama yaklaşık 10 yıldır aktif futbolu bırakmama rağmen onlardan bir türlü kurtulamıyorum... Mehmet M./İzmir

Çoğu eski sporcu sizinkine benzer şikayetlerde bulunur. Bunun nedeni de, adı profesyonel olmakla beraber amatörce sürdürdükleri spor yaşamlarıdır. Yegane sermayeleri olan vücutlarını son haddine kadar kontrolsüzce kullanırlar, günü kurtarmak peşinde daha sonraki yaşamlarını hiç düşünmezler.

SAKATLIK OLUR

Sağlıklı bir spor yaşamı sürmenin kurallarının başında, doğru beslenmek ve gereğini yerine getirerek antrenman yapmak gelir. Doğru bir çalışma programının amacı; bilgi ve beceri kazandırmanın yanında, öncelikle o spor için gerekli kas gruplarını geliştirmek, dayanıklılığı, kuvveti ve esnekliği artırmak olmalıdır. Bu şartları yerine getirmeden yapılan sporun sakatlığı davet edeceğine şüphe yoktur.

İLACI DA SPOR OLABİLİR
Tedaviye rağmen müzminleşen sakatlık ve ağrıların giderilmesi bazen zorlu olabilmektedir. Öncelikle konunun uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra ağrıdan kurtulma protokollerinin oluşturulması gerekir. Bu protokoller ilaçların yanında çoğunlukla fizik tedavi uygulamalarını da kapsar. Kronik ağrılardan kurtulmak için çevre dokuları kuvvetlendirmek üzere kontrollü olarak spor yapmak da önerilebilmektedir.