kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Uyku sorunu olanlar yatakta yüz kası egzersizi yapmalı!

Bankacıyım. Şu sıralar çok stresliyim ve hiç uyuyamıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? Mustafa D./Ankara

Son günlerde İngiltere'de internet üzerinde yapılan online bir araştırma, ekonomik problemler ve işyeri stresi yaşayan insanlarda en sık görülen problemlerden birinin uyku sorunları olduğunu ortaya koydu. American Academy of Sleep Medicine (AASM) tarafından 'Akut İnsomnia' olarak tanımlanan bu problem, stres altındaki kişilerin çok büyük bir kısmını etkiliyor. Stresli durumun ortadan kalkmasıyla, eski uyku düzeni de geri dönüyor.

ÇOK ÇEŞİDİ VAR!
İnsomnia yani uykusuzlukta, genel olarak uykuya dalmakta veya sürdürmekte güçlük yaşıyorsunuz. Çok erken uyananlar ve uyku kalitesinin azaldığını düşünenler de, bu gruba giriyor. Ancak gerçek bir uyku sorunundan bahsedilebilmesi için bu sorunun hayat kalitenizi azaltacak ve normal fonksiyonlarınızı etkileyecek düzeye gelmesi gerekiyor. Tabii başka uykusuzluk çeşitleri de var. AASM; genel uykusuzluk ve Akut İnsomnia ile birlikte çocukluk döneminde ilaç veya maddeye bağlı fiziksel bir sağlık sorunu veya depresyon gibi psikolojik problemlerin yan etkisi olarak da uykusuzluk yaşayabileceğinizi belirtiyor. Ayrıca, ertesi gün yorgun kalkmak konusunda endişelendiğinizde de, uykusuz kalabiliyorsunuz.

3 HAFTAYI GEÇİRMEYİN!
Uyku sorunlarınız günlük hayatınızı etkileyecek düzeye geldiğinde, doktora başvurun. American Board of Sleep Medicine'in üyelerinden Dr. Donna Arand, 3 haftayı geçen ve düzelmeyen uyku sorunlarında da doktora danışmanızı öneriyor. Dr. Jessica Alexander ise endişeleriniz nedeniyle uykuya dalmada güçlük çektiğinizde, yatakta dönüp durmaktansa kalkıp uykunuz gelene kadar rahatlatıcı aktivitelerle uğraşmanızı öneriyor. Yatmadan önce rahatlatıcı bir kitap okumak, ılık bir duş almak, yatak odanızın ışığını ve ısısını ayarlamak, sigara, kafein ve alkolden kaçınmak, ağır egzersiz yapmamak, hafif atıştırmalık yemek yemek de; faydası bilinen öneriler arasında. Ayrıca yatağa yattığınızda yüzünüzdekiler de dahil tüm kaslarınızı 20 saniye boyunca kasıp, gevşetmeniz de rahatlatıcı bir yöntemdir.