kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Tarımsal bilişim

Krizin fırsat boyutunu nihayet konuşmaya başladık. Bu, iyimserliğe olan ihtiyacımızdan da kaynaklanıyor olabilir. Yine de " geleceği konuşmak " noktasında, faydalı bir şey yaptığımız kesin.
Geçenlerde dış müteahhitler, krizi olmayan Libya gibi ülkelere daha fazla yoğunlaşma fırsatından söz ediyordu. Perakende sektöründeki bazı öngörü sahipleri, " birleşme " üzerine çalışmaya başladı bile.
Tekstil gibi varlığı da yokluğu da dert sektörlerde krizin yaratacağı muhtemel kayıpların ardından " ayakta kalabileceklerin öyküsü " üzerine kafa yoranları dinledim.
Bu vadide kayda değer yeni bir gelişme, tarım alanında yaşanıyor.
Neticede iklimi, suyu, endemik faunası, florası, biyo çeşitliliğiyle çok önemli bir yere sahip Türkiye'nin tarımdan " öcü gibi kaçması " bugünkü dışa " gereğinden fazla bağımlı " yapıyı ortaya çıkarmıştı.
Kriz, ezberleri gözden geçirten en önemli faktördür. Bilişimi Rahmetli Özal zamanından bir fırsat penceresi olarak görüp fakat bu fırsatı Türkiye'nin bahtına dönüştürmede " laftan başka hiçbir şey " üretememiştik.
Bilişim alanında zengin olan ulusların öyküleri de bizim karnımızı doyurmadı.
Tarım, Bilgi Toplumu'nda da işe yarayacak. Gerçi Bilgi Toplumu olamadık ama... Olsaydık dahi, yine acıkacaktık.
O kadar yazdık çizdik; " sanayileşeceğiz diye tarımınızı çöpe atmayın " diye Bir gün gerekecektir...
Nitekim bu gereklilik, küresel ısınma ve global kriz kuşağında daha da belirgin hal aldı. Bilişimin kendisinden bir baht yaratamayan Türkiye, elindeki tarım kartını bu imkanla birleştirme noktasında bana göre çok doğru bir yerde bulunuyor.
Şayet bilişim ile tarımı birleştirebilirsek, şu anda " Afrika'dan hallice " seviyesindeki verim konusunda inanılmaz sıçramalar yapabileceğiz. Nitekim Gıda Tarım Kongre ve Konferansları Komitesi Başkanı Kemal Erdoğan, bilgi ve iletişim teknolojileri ile tarımı buluşturacak açılımlar hazırlığı peşinde olduklarını söylüyor.
Ne ekersen, onu biçersin! Şayet tasarımı başkasına ait tohum ekersen, bir hasatlık ürün biçersin. Ancak bilgi ekersen, geleneksel ürünlerinden çok daha fazlasını biçersin. GAP fiyaskosu, bilgisiz tarımın ibreti değil midir?
Tarım sektörü sindirilmiş, bilişim sektörü de ıskalanmış Türkiye, " tarımsal bilişim " ile çok şey yapabilir.