kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

...Kriz Türkiye'nin kapısını çalıyor

20.10.2008
1- Yatırıma Fren
Hollandalı gayrimenkul yatırımcısı Corio, Anadolu'daki 8 alışveriş merkezi projesini birden iptal etti.

2- Üretime Mola
Türkiye'nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, talep düşüşü nedeniyle üretime bir hafta ara verecek.

3- 60 Fabrika Satılık
İhracata yılda 1 milyar dolar katkı yapan Çorlu Deri OSB'de 130 fabrikadan 60'ı faaliyetini durdurdu.

4- Yabancı Sermaye Azaldı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yabancı sermayedeki düşüşü ekonomide kalp krizine benzetti.

ABD'den Avrupa'ya sıçrayan küresel krizin, ticaret ve reel sektör üzerinde etkileri Türk ekonomisinde görülmeye başladı. Hollandalı gayrimenkul yatırımcısı Corio, Anadolu'daki 8 alışveriş merkezi projesini iptal etti. Yatırımları 1 milyar doları bulan Corio Türkiye CEO'su Koray Özgül, artık büyük şehirlerde iyi iş yapan, kendilerini tatmin eden alışveriş merkezleriyle yatırımlarını devam ettireceklerini bildirdi.

İHRACAT ŞAMPİYONU OTOSAN MOLA VERDİ
Avrupa'da otomotiv piyasasında yaşanan durgunluk, Tofaş ve Toyota'dan sonra 3.4 milyar dolarlık dış satışla Türkiye'nin ihracat rekortmeni Ford Otosan'ı da vurdu. Ford Otosan, global piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle yurtdışı ve yurtiçi pazarlarda görülen talep düşüşü dikkate alınarak, Kocaeli ve İnönü fabrikalarında 25 Ekim-2 Kasım arasında araç üretimi yapılmaması kararı alındı. Açıklamada, üretim dışındaki diğer birimlerin faaliyetlerine devam edeceği duyuruldu.

DERİ FABRİKALARININ YARIYA YAKINI KAPANDI
İhracata yılda yaklaşık 1 milyar dolar katkısı bulunan ve ülkenin deri ihtiyacının yüzde 82'sini karşılayan Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) 130 fabrikadan 60'ının kapandığı bildirildi. OSB Başkanı Şinasi Güneş, "Enerji ve işçilik maliyetlerinin artması, Türk parasının değerlenmesi, piyasanın daralması, deri sektörünü çok etkiledi'' dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, cari açığın finansmanı için gereken yabancı sermayeyi kalbe giden damarlardaki kana benzeterek, "Kalp krizi bildiğiniz gibi kalbe giden damarlara kan gitmemesinden kaynaklanır. Ekonominin kanı da paradır. Eğer sistemde para azalmaya başlamışsa orada sorun var demektir. Şu anda da Türkiye'de böyle bir durum yaşanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

'DÖVİZDE VE VARLIKLARDA DÜZELTME OLACAK'
ABD'nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs, Türkiye'nin küresel kredi krizine çok borçlu durumda yakalandığına ve küresel kredi krizinin yaşandığı bir dönemde cari açığın finansmanının pek kolay olmadığına dikkat çekerek, "Bu nedenle ekonomide dengeler yeniden oluşacak, büyüme yavaşlayacak, döviz ve varlık fiyatlarında bir düzeltme olacak" tespiti yaptı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise küresel finansal krizin önümüzdeki yıl Türkiye'nin büyümesini çok ciddi yavaşlatacağı uyarısında bulundu ve IMF'li bir programla yola devam etmenin içinde bulunulan koşullarda gerekli olduğu görüşünü açıkladı.