kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP heyetinin amacı yargıya müdahale

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
19.10.2008
* Yine bir savcı gözüyle soruşturmaya yönelik eleştirilere ne diyorsunuz?
Soruşturmanın başlatılmasını eleştiren kesimler var. Eleştirilebilecek şey, soruşturmanın hukuk içinde yapılıp yapılmadığı olmalı. Kötü muamele yapıldı mı, savunma hakkına yeterince yer verildi mi, gözaltı süresi aşıldı mı, sanıkların avukatlarıyla görüşmesi engellendi mi? Bunlara dikkat edilmeli. Bunlarla ilgili de bir şikâyet yok. Üstelik en başından beri "Bu soruşturma boştur, bir şey çıkmaz" diyenlerin bir kısmı parlamenterler. Burada soruşturmanın uzaması ciddi bir hata. Diğer taraftan iddianameden sızdırılan haberlerle sanık ve şüpheliler hakkında linç havası oluşturuldu. Onların şahsiyet hakları rencide edildi. Tam bir bilgi kirlenmesi yaşandı.

* CHP'nin duruşmaya heyet göndermesini nasıl okuyorsunuz?
Soruşturmanın başından itibaren "Dava bir hukuksuzluk örneğidir, bir şey çıkmaz" denildiği için heyetin amacı mahkemeyi denetlemektir. Doğru karar alınmasını gözetmek amacı taşımıyor. Bir anlamda mahkeme üzerinde baskı kurmaktır. Bundan önce ben hiçbir davada böyle bir tavır yaşamadım, görmedim de. Bu yargıya müdahaledir.

* İddianameye ne diyorsunuz?
Daha kısa olabilirdi. Çok fazla tekrar var. Mahkeme çok zorlanacak. İddianame daha özetlenebilirdi. Asıl belgeler yani can alıcı olanlar ayrı toplanabilirdi.

* Bu davanın derin devlet veya kontrgerilla meselesine etkisi nasıl oldu?
Kontrgerillanın da dokunulmayacak bir mesele olmadığının göstergesi oldu. Yakalanan bombalar, belgeler gizli bir oluşumun varlığını ortaya koydu. Çok güçlü isimlere dokunuldu.

* "Bu el bombalarıyla darbe mi olur" diyenler var?
Bu bombalar ülkeyi darbeye götürecek provokasyonlar için fazla bile. Bu bombalardan ikisi bir miting alanında patlatılsaydı büyük toplumsal hareketler çıkardı. Danıştay provokasyonunun kin ve nefreti cenazeye katılan hükümet üyelerine yöneltildi. Cemil Çiçek, kendini zor kurtarmıştı.