kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Veteriner hekim Tarık Akan'la poz veren kedilerin hepsi sahiplendirildi.

Sevgiye muhtaç engelli hayvanlar

Nesillihan TUNÇ
17.10.2008
Biz çok farkında olmasak da sokaktaki sahipsiz hayvanlar gerçek bir yaşam mücadelesi veriyor. Hele bir de kör, sakat ve felçli ise onlar için sokakta yaşam imkansız. Tabii barınaklarda da... Bu bakıma muhtaç hayvanların sıcak bir ev ortamında yaşamaları gerekiyor. Veteriner Hekim Tarık Akan sokaktaki dostlarımızın bütün gün arabalardan ve insanlardan kaçarak hayatta kalmaya çalıştıklarını söylüyor: "Bunu yapabilmek için mutlaka sağlıklı ve atik olmak zorundalar. Bir gözünü kaybetmiş bir kedi tehlikelerden kaçamaz, aynı şekilde viral bir hastalıktan sonra bacaklarında hasar kalmış bir köpeğin agresif bir köpekle baş edebilmesi de imkansız. Onların sürekli bakıma ve ilgiye ihtiyacı olur. Sokakta kalmış engelli bir hayvanın yemek bulabilmesi ya da bulduğu yemeği başkasına kaptırmadan yemesi çok zor. Sokakta yaşam sürekli mücadele gerektirir. Biz hayatımızın birçok alanında haksız rekabete karşı çıkarken, böyle bir hayvanın sokağa bırakılması büyük adaletsizlik olur."

TRAFİĞE KURBAN GİDİYORLAR
Sokaktaki engelli hayvanların bu hale kendi kendilerine gelmedikleri bir gerçek. Çoğu zaman ya bir trafik kazası ya da direkt olarak insanlar tarafından şiddete uğruyorlar. Tuzla Hayvan Barınağı gönüllüsü İnci Kutay, barınakta çok sayıda trafik kazası kurbanı üç bacaklı köpek bulunduğunu söylüyor: "Kimi trafik kazası geçirmiş sokak köpeği kimi de aslında sahipli ama ameliyat masrafları yüklüce tuttuğu için olsa gerek, terk edilenlerden... İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tuzla Rehabilitasyon Merkezi, aslında sadece kısırlaştırma operasyonlarının yapıldığı bir yer. Trafik kazası geçirmiş vakalar burada ameliyat edilmiyor. Tabii biz de gönüllüler olarak yüreğimizin sesine karşı gelemeyerek alıp, özel kliniğe götürüyoruz. Kimi zorlu vakalarda tüm çabaya rağmen kesilmesi gereken bir bacak olabiliyor. Şu an barınakta üç bacaklı, kör veya yaşlı bakıma muhtaç köpeklerimize evlerini ve yüreklerini açacak kişiler, aileler arıyoruz. Sahiplenmek için (0532) 212 22 76 numaralı telefondan arayabilirler."
Tuzla'dan şu ana kadar sadece iki kişi, üç bacaklı köpek sahiplenmiş. Bir kişi de işkence görmüş bir köpeğe evini açmış. "Engelli köpeklerimiz de diğer arkadaşları gibi," diyen İnci Kutay şunları ekliyor: "Onlar da koşuyorlar, oynuyorlar. Sizinle hayatı paylaşıp, tüm sevgilerini veriyorlar. 'ah içim kaldırmaz' demeyin. Sorumsuz ve vicdan yoksunu insanların onların hayatında yarattığı eksikliği siz vereceğiniz sevgiyle tamamlayın."
Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı ve Üsküdar Barınağı sorumlusu Asude Ustaoğlu, barınağa her hafta en az iki vaka geldiğini söylüyor: "İki yıl önce barınağa terk edilen Efe'nin hikayesi de bu örneklerden... Sahipli bir kangalın üzerinden araba geçiyor. Henüz 1 buçuk aylık. Bakacak durumu olmayan sahibi getirip barınağa terk ediyor. Efe bırakıldığında, gözlerinden başka hiçbir yeri oynamıyordu. Ama o gözlerde öyle yaşam azmi vardı ki... Dört ameliyat geçirdi. Aylarca fizik tedavi gördü. Ona evimde baktım. Kızım ve ben Efe'nin tekrar yürüyeceğine o kadar inanmıştık ki, ilk adımlarını attığında, ikimizde sevinçten ağladık. Simdi çok sağlıklı, kocaman bir kangal oldu. Her yaralı bebek Efe kadar şanslı olmalı."