kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Yorgunluk ve endişe kadınlar için kalp krizi belirtisi olabilir

Menopoza girmeye başladım. Annem, bu yaşlarda kalp krizi geçirmişti. Kontrollerimi yaptırıyorum ama yine de merak ediyorum. Kalp krizi bir anda mı ortaya çıkar, yoksa daha önceden kalp krizi geçireceğimi fark edebilir miyim? Zehra G./İstanbul

Menopoz sonrasında kadınlarda sıcak basması, terleme, kemik kırılganlığı ve eklem romatizması gibi sorunlarla birlikte; kalp problemlerinin de görülme sıklığı artar. Menopoz sonrasında koroner damar hastalığı yaşayan veya kalp krizi geçiren kadınlarda bir artış olur. Ancak kadınlarda kalp krizi belirtilerini fark etmenin o kadar da kolay olmadığını bilmelisiniz. Kalp krizi genelde bazı ortak belirtilerle ortaya çıkar. Bunlar arasında boyun, omuz hatta çeneye yayılan sıkıştırıcı tarzda göğüs ağrısı ile göğüs bölgesinde oluşan basınç ve doluluk hissi bulunur.

ŞİKAYETLER FARKLI
Bu şikayetlere baş dönmesi, terleme, bulantı, nefes kesilmesi, bazen de bayılma eşlik eder. Oysa American Heart Association'a bağlı Circulation dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; kadınlardaki kalp krizi bu şekilde ortaya çıkmıyor. Araştırmacılar, çalışmaya katılan 515 kadının yüzde 43'ünde kalp krizinin kalp ağrısı olmadan oluştuğuna dikkat çekiyor. Kalp ağrısı olmadığı için kalp krizini geç fark eden kadınlar, doktora başvurmakta gecikebiliyor. Erken müdahale kalp kasında fonksiyon kaybı olmaması açısından çok önemli. Müdahalede geç kalındığında, erken ölüm riski de artabiliyor.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ!
Yine bu rapora göre; kadınlarda sık görülen kalp krizi belirtileri arasında sebebi bilinmeyen ya da ani gelişen yorgunluk, güçsüzlük, uykusuzluk, nefes kesilmesi ve aşırı endişe hali de bulunuyor. Mide bulantısı, baş dönmesi, göğüste hafif bir rahatsızlık, üst midede hazımsızlığa benzeyen bir basınç hissi ya da sırt ağrısıyla ortaya çıkan kalp krizleri de var. Lenox Hill Hastanesi Kadın Kardiyak Bakım bölümünden Dr. Nieca Goldberg, sonuçları yorumlarken bu belirtilerin kadınlarda gerçek kalp krizinden 6 hafta önce ortaya çıkıp uyarıcı nitelik taşıyabileceğini belirtti. Sizde de bu belirtiler varsa; durumunuzu stres, depresyon veya endişe sorunlarına bağlamak yerine doktorunuza danışmalısınız.