kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Deniz suyu 7 metre çekildi

Giriş Saati : 14.10.2008 17:19
Güncelleme : 14.10.2008 20:01
Yeni Haber
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Beldesi sahilinde deniz suyu karadan 7 metre çekildi.

Deniz suyunun çekilmesinin ardından sahilde adacıklar oluştu. Sahilde bulunan vatandaşlar deniz suyunun çekilmesinin bu mevsimde normal olduğunu belirterek denize girmeyi sürdürdüler.

Akyaka sahilinde deniz suyunun karadan 7 metre denize doğru çekilmesini değerlendiren Akyaka Motorlu Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, "Her yıl mevsim değişikliklerinde yaşanan bir olay. Bizim tabirimizle lodos olacak veya yağmur yağacaktır. Bu mevsimde denizde tehlike sayılabilecek bir durum olmaz" dedi.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, halkın tedirgin olmasına gerek olmadığını, olayın sadece ay ve güneşin çekim gücünün artmasından ve mevsim değişikliklerinden kaynaklandığını söyledi. Su çekilmesinin büyütülecek bir yanı olmadığını belirten Tarkan, dünyanın her bölgesinde her zaman meydana gelen bir olay olduğunu anlattı. Bazı zamanlarda bu çekilmenin fazla olduğunu belirten Tarkan, şöyle konuştu: "Çekilmeler sonra tekrar yerine gelir. Bunun sebepleri var. Birinci sırada ayın ve güneşin çekim gücü bulunmaktadır. Normal zamanda bu çekim rutin olarak devam etmektedir.

İçinde bulunduğumuz bölgedeki deniz suyu 20-30 santim oranında gelgitlerle çekilir. Bu rakamın üzerine pek çıkmaz. Fakat bazı zamanlarda ekstrem şartlarında deniz suyu daha fazla çekilir. Dünya, ay ve güneşin aynı doğrultuda olduğu zaman çekim daha fazla olur. Çekim gücü daha da arttığı için bu gerçekleşir. Çekilen su Ekvator bölgesinde toplanır. Biz Kuzey Yarımkürede olduğumuz için sular Güney Yarımküreye doğru çekilir. Bu çekilme birkaç gün sürer, fakat daha sonra tekrar eski haline döner. Bu süreç sürekli olmaktadır"

İnsanların, çekilmenin sürekli olması durumunda endişeye kapıldığını anlatan Tarkan, "Fakat bu çekilmenin depremle uzaktan yakından bir alakası yok. Bunu bir bilim adamı olarak benim söylemem doğrudur" ifadelerini kullandı.

(İHA)