kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İtfaiyeden "baca temizliği"ne davet

Giriş Saati : 14.10.2008 11:26
Güncelleme : 14.10.2008 20:01
Yeni Haber
Havaların soğumaya başladığı ve ısıtma cihazlarına daha çok ihtiyaç duyulduğu günlere yaklaşırken, Ankara İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz başkentlileri baca temizliği konusunda uyardı.

Kurutuz, "Kış aylarında yangınların önemli bir kısmı baca tıkanması sonucu meydana geliyor. Konutlarda yılda 1, sanayide 6 ayda bir bacanızı temizletin" dedi.

Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangın, mal ve can güvenliğimizi tehdit ederken, gerek gazın, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbonmonoksit zehirlenmesiyle de birçok insan hayatını kaybediyor.

Isıtma sezonu başladığı bugünlerde vatandaşların bacalarını mutlaka temizletmesi gerektiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, "Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor" dedi.

Baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirten Kurutuz, şunları söyledi:

"Çünkü bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev almasıyla baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir."

"BACALAR YILDA BİR KEZ TEMİZLENMELİ"

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir 1 kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Kurutuz, "Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler" dedi.

Kurutuz, baca yangınlarının yanı sıra Kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bazı durumlarda bacanın içerisinde tıkanıklığa neden olacak kurum, yağ atığı ve zift olmayabilir. Ancak baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve gaz tahliye edilemeyeceğinden dolayı gaz geriye dönecektir ve bu durum zehirlenmelere neden olacaktır."

"BACA TEMİZLİĞİNİ UZMANINA YAPTIRIN"

Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğunu hatırlatan Kurutuz, bu yöntemlerin baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı uyarısında bulundu.

Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığı'na gelerek randevu alınması gerektiğini belirten Kurutuz, vatandaşların baca temizliği için Turgut Özal Bulvarı Numara 9 MİGROS Yanı, Ata Sanayi bitişiği/Akköprü adresindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na müracaat etmeleri gerektiğini söyledi. Vatandaşların 341 41 60 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabileceklerini ifade eden Kurutuz, yoğun talep nedeniyle baca temizliği işleminin bir haftalık bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilebildiğine dikkat çekti.

(ANKA)