kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gribe karşı aşı yaptırın, bol C vitamini alın

Giriş Saati : 14.10.2008 13:44
Güncelleme : 14.10.2008 20:01
Yeni Haber
Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, sonbaharın gelmesiyle birlikte herkesin korkulu rüyası haline gelen grip konusunda uyarılarda bulundu.

Kolayca bulaşabilen bir hastalık olan gribin insanları sosyal hayattan koparan önemli bir toplumsal sağlık problemi olduğunu ifade etti. Dr. Önal, aşının gribe karşı geliştirilen en önemli tedbir yöntemi olduğunun altını çizdi. Diyetisyen Mevra Çimili de havaların soğumasıyla gelen hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, bol C vitamini içeren meyve ve sebze tüketmeyi öneriyor.

Bazı durumlarda 'öldürücü' olabilen ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen güçteki grip, son baharla beraber herkesin korktuğu bir hastalık olarak yeniden gündemine girdi. Her yıl birden fazla virüsle karşımıza çıkan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak ateş titreme, baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük, halsizlik, iştah kaybı, kas ve eklem ağrısı, bulantı, gözlerde yanma, burun akıntısı ile kendini gösteriyor.

Gribe karşı farklı şekillerle tedavi yöntemleri geliştirilse de grip hala tam anlamıyla tedavi edilemeyen ve önlenemeyen bir hastalık türü. Halen gripten korunmanın en etkin yolu aşı gibi görünse de bu tüm virüslere karşı tam bir koruma sağlamıyor. Grip aşısının etkin olabilmesi için Eylül-Ekim döneminde uygulanması gerektiğini belirten doktorlar, "Aşıyla kişi tüm yıl korunabilir. Ancak her yıl farklı virüslerle karşımıza çıkan gribi kişi farklı bir virüsle yaşayabilir." diyor.

Herkesin grip aşısı yaptırabileceğini bildiren Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, "Özellikle 65 yaş üzerindeki kişiler ve çocuklar, askeri kışlalarda ve huzurevleri gibi toplu yerlerde kalan kişiler, kalp, astım, kronik bronşit, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı olanlar, dış ülkelere seyahat edecek olanlar, gebeler, doktor, hemşire, sağlık personeli gibi bulaşma riski yüksek olan kişiler aşı yaptırmalıdırlar." uyarısında bulundu.

Yumurta alerjisi olan kişilere ve 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Önal, hamilelerin ise üçüncü ayından sonra doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde aşı yaptırabileceğini dile getirdi. Önal, 38 derece üstünde ateşi olan hastalarda da aşı uygulamasının ateş geçirildikten sonra yapılabileceğini söyledi.

Gribin yıpratıcı özelliğinden dolayı dünyada işe devamsızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğuna işaret eden Dr. Önal şöyle devam etti: "Her yıl birçok yetişkin ve çocuk grip sebebiyle işine gidemiyor ve okulundan geri kalıyor. Bulaşıcı özelliği de bulunan hastalık çok çabuk yayılabiliyor. Özellikle çocuk ve yaşlıları tehdit eden hastalık, hapşırma, öksürme yoluyla ve elle temasla bulaşıyor ve kolayca yayılabiliyor."

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ EK BESİNLERLE DESTEKLENMELİ

Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, bağışıklık sistemini güçlendirmenin hastalıklara karşı direnç oluşmasında önemli katkılar yapacağını da hatırlattı. Gıdaları besin değerini kaybetmeden tüketmek gerektiğini vurgulayan Çimili, havaların soğumasıyla karşılaşılabilecek hastalıklara yakalanmamak için beslenmeye de dikkat etmek gerektiğini kaydetti.

Bunun için alınan günlük enerjinin insan vücudunun ihtiyacı kadar olması gerektiğini hatırlatan Çimili önerilerini şöyle sıraladı: "Hastalıklara karşı sebze ve meyve tüketimini artırmamız gerekir. Sebze ve meyveleri daha çok çiğ tüketmeye önem vermeliyiz. Mümkün olduğunca az işlem uygulamalıyız, çünkü özellikle meyve ve sebzelerde bolca bulunan C vitamini oksijene, ışığa ve sıcaklığa karşı duyarlıdır. Besinleri bol suda yıkadıktan sonra yenebilen kabuklarını soymadan ve dilimlemeden tüketmeye özen göstermeliyiz. Meyve-sebzelerde bulunan C vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı direnci arttırır. C vitamini kaynağı olarak meyve suları yerine taze meyveleri tercih etmeliyiz."

(CİHAN)