kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
DR. ECE HATTAT
Sağlık ve Güzelliğiniz için güzelliğiniz için BENCE

Ekonomik zorluklar stres hastalıklarının birinci nedeni

Bankacıyım ve ekonomiyi takip etmek zorundayım. Sürekli stresliyim. Öyle ki; kalp krizi geçirmekten korkuyorum. Nasıl bir önlem almalıyım? Mert D./İzmit

Amerika'da son dönemde meydana gelen finansal krizin etkilerini inceleyen ve American Psychological Association bünyesinde yapılan yeni bir çalışma; ekonomik zorlukların pek çok kişi için ana stres kaynağı olduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 80'ini parasal ve ekonomik zorlukların, yüzde 67'sini işyeri gerginliklerinin ve daha az bir yüzdesini ise; ailesel sağlık sorunlarının strese soktuğu belirlendi. Araştırmacılar 2008'de yorgunluk, öfke, endişe ve uyku problemleri gibi strese bağlı sağlık problemleriyle doktora başvuranların sayısında; önceki yıllara oranla ciddi bir artış olduğuna dikkat çekiyor.

AĞRIYI TETİKLER
Katılımcıların yarısı depresyon, yorgunluk, baş ağrıları gibi şikayetlerden yakınıyor. Ekonomik kriz hem stres seviyelerini artırıyor, hem de strese bağlı hastalıkların oluşmasını hızlandırıyor. Stresin yol açtığı hastalıklar arasında yüksek tansiyon, kalpdamar problemleri, reflü, ülser, huzursuz bağırsak sendromu, gerilim tipi baş ağrıları, migren, depresyon, romatizmal sorunlar, sırt ve boyun ağrıları, çeşitli alerjiler ve daha pek çok sağlık sorunu var. Bu hastalıkları stresinizi yöneterek önlemeniz mümkün. Ancak çoğu kişi ya stresle baş etme tekniklerini bilmiyor ya da stresi yenmek adına yanlış yaşam alışkanlıkları geliştiriyor.

MEDİTASYON YAPIN!
Bu çalışmaya katılanların yüzde 50'si endişelerini abur cuburlara saldırarak bastırıyor. Alkole ve sigaraya başvuranların sayısı da çok. Egzersiz yapan, sağlıklı beslenen veya nefes egzersizleri uygulayan ise pek yok. American Psychological Association'nın yöneticilerinden Psikolog Katherine Nordal, ekonomiyi takip ederken kötümser bir bakışaçısıyla sürekli bir panik durumu yaşamamanızı, finansal bir plan yapmanızı, aile, arkadaş ve güvendiğiniz kişilerden destek almanızı öneriyor. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanız, sağlıklı beslenmeniz, yoga, meditasyon ve nefes teknikleri uygulamanız, gazete-dergi ve internette bulabileceğiniz diğer stres yönetimi tekniklerini incelemeniz de size yardımcı olacaktır. Tüm bunlara rağmen stresinizle baş edemiyorsanız; bir uzmana başvurmanız oldukça faydalıdır.