kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bu sefer "su"dan anlaşmazlık

Giriş Saati : 13.10.2008 11:15
Güncelleme : 13.10.2008 23:20
Yeni Haber
Bağımsızlıklarından bu yana 3 kere savaşan, bir kere de savaşın eşiğinden dönen nükleer rakipler Hindistan ve Pakistan arasında bu sefer de su konusunda anlaşmazlık çıktı. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, nehir suyunun paylaşımına dair anlaşmanın Hindistan tarafından ihlal edilmesi halinde bu ülkeyle aralarındaki barış sürecinin tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

Açıklama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in Çenab nehri üzerinde baraj inşası için temel atmasından 2 gün sonra geldi. Nehir, Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölümünden Pakistan topraklarına akıyor. Zerdari, yaptığı yazılı açıklamada, Pakistan'ın, Hindistan'ın Çenab nehrinden Pakistan'a gelen suyu kesmesinden büyük zarar göreceğini ifade etti ve 1960'ta Dünya Bankası aracılığıyla imazalanan Indus Su Anlaşması'nın ihlalinin iki ülke arasında yıllar boyunca inşa edilen bağları tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu. Singh'in geçtiğimiz günlerde, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için bulundukları New York'ta kendisine su paylaşım anlaşmasına bağlı olduklarını kararlı bir şekilde dile
getirdiğine işaret eden Zerdari, Singh'in bu konuda taahhüdüne bağlı kalmasını beklediklerini kaydetti. Pakistan lideri, Hindistan'ın "kısa vadeli yurt içi menfaatleri için önemli bölgesel hedeflerden vazgeçmemesi" çağrısında bulundu. Hindistan Milli Güvenlik Danışmanı M K Narayanan ise nehir suyunun kesilmeyeceğini, bu konuda Pakistan'la anlaşmazlık içine girmek istemediklerini ifade etti.

Hindistan ve Pakistan, 50 senelik bir husumetin ardından 2004 senesinde aralarında diyalog başlatmıştı.

İHA